Μη αναστρέψιμη ρήξη Ρωσίας-ΝΑΤΟ – Σοϊγκού: «Οι σχέσεις μας επιδεινώνονται κάθε χρόνο»


Τη σταδιακή επιδείνωση των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, εκφράζοντας παράλληλα τη διάθεση της Μόσχας για συνεργασία. Με φόντο τις ενεργειακές εξελίξεις και ενώ η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 ολοκληρώνεται, οι αμερικανικές κυρώσεις τίθενται σε πλήρη ισχύ και οι στρατιωτικές προκλήσεις της Δύσης στα σύνορα της Ρωσίας συνεχίζονται με την ίδια συχνότητα.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ, αλλά οι σχέσεις με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία επιδεινώνονται κάθε χρόνο, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, μιλώντας στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 1.

«Διατηρήσαμε μια πολύ ενεργή συνεργασία στις Βρυξέλλες πριν από πέντε χρόνια… Φάνηκε ότι είχαμε επιλογές και ευκαιρίες να προχωρήσουμε στην εφαρμογή (συμφωνιών). Ωστόσο, δυστυχώς, όλα αυτά όχι μόνο σταμάτησαν, αλλά (οι σχέσεις) συνεχίζουν να επιδεινώνονται κάθε χρόνο. Από την πλευρά μας, οι πόρτες είναι ανοιχτές και είμαστε έτοιμοι για συνεργασία», δήλωσε ο Σοϊγκού.

Η δήλωση του Ρώσου υπουργού έρχεται λίγες μέρες μετά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της οποίας εορτάστηκαν τα 70 χρόνια της Συμμαχίας.

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ σημαδεύτηκε από στιγμές έντασης μεταξύ των ηγετών των χωρών-μελών της Συμμαχίας. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη δήλωση Μακρόν ότι «το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό». Η ένταση μεταξύ των προέδρων Γαλλίας – ΗΠΑ αποτυπώθηκε και σε στιγμιότυπο μπροστά στις κάμερες με τους δύο ηγέτες να τσακώνονται για τους τζιχαντιστές του ISIS.

Παράλληλα, την ενόχληση του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε βίντεο που δημοσιεύτηκε από καναδικό δίκτυο και δείχνει τους Μακρόν, Τριντό, Τζόνσον και Ρούτε να σχολιάζουν επικριτικά ξένο ηγέτη για τις συνεντεύξεις Τύπου. Παρότι δεν ανέφεραν όνομα, οι περισσότεροι θεώρησαν ότι ο ηγέτης που βρέθηκε στο «στόχαστρο» της κριτικής δεν ήταν άλλος από τον Τραμπ.

Nord Stream 2: Σε αμερικανικό αμυντικό νόμο οι κυρώσεις
Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που θα ξεκινάει από τη Ρωσία και θα καταλήγει στη Γερμανία έχουν συμπεριληφθεί σε αναγκαστικό νομοσχέδιο για την άμυνα, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο δύο πηγές που έχουν βαθιά γνώση, σχετική με τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι κυρώσεις που θα ισχύουν για εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή του έργου αγωγού της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας Gazprom, διαμορφώνονται μετά από νομοσχέδιο που υπέβαλαν νωρίτερα φέτος οι γερουσιαστές Ted Cruz και Jeanne Shaheen.

Οι κυρώσεις θα αναφέρονται, κατά τα φαινόμενα, σε συνεργάτες και στελέχη των εταιρειών που εμπλέκονται στην τοποθέτηση του αγωγού, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μπλοκάρισμα της ιδιοκτησίας τους που βρίσκεται στις ΗΠΑ και άρνησης παροχής εισόδου στη χώρα.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλέξανδρος Νόβακ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι παραδόσεις αερίου μέσω του Nord Stream 2 μπορούν να ξεκινήσουν ήδη από το τέλος του έτους.

ΠΗΓΗ