Σε «Πυρετό» οι Ένοπλες Δυνάμεις – «Προσοχή στο λάθος»


Οι οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς τους Στρατηγούς για να μην υπάρξουν φαινόμενα υπερβάλλοντος ζήλου που θα δώσουν αφορμές στην Τουρκία

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ - p.karvounopoulos@realnews.gr

Το «μάθημα που έδωσε η Πολεμική Αεροπορία» στους Τούρκους για το οποίο μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έγινε στην περιοχή πέριξ του Καστελλόριζου. Οι γείτονες και «σύμμαχοι» στο ΝΑΤΟ είχαν προγραμματίσει παράνομη άσκηση στην περιοχή. Προφανώς, ανέμεναν την ελληνική αντίδραση, αλλά σίγουρα δεν ανέμεναν ότι τα ελληνικά μαχητικά ήταν ήδη στον αέρα και τους περίμεναν.

Σκληρές αερομαχίες έξι εναντίον έξι έγιναν στην ευρύτερη περιοχή του Καστελλόριζου, που οι Τούρκοι προσπαθούν να παρουσιάσουν ως «βιλαέτι» τους. Το μήνυμα της προληπτικής παρουσίας της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ήταν ότι «σας βλέπουμε, σας ξέρουμε και δεν αιφνιδιαζόμαστε».

Η Τουρκία απάντησε με ένα μπαράζ ΝΑνΤΕΧ, με τις οποίες απέκλεισε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα Μεγίστης!

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε ένα επίπεδο αυξημένης εγρήγορσης με τους επιτελείς να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τη λέξη «επιφυλακή», όχι μόνο γιατί δραματοποιεί την κατάσταση, αλλά και επειδή η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να έχει μεγάλη διάρκεια. Συνεπώς δεν μπορεί να τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής ο Στρατός σπαταλώντας άσκοπα δυνάμεις.

Ωστόσο, το πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα φαίνεται από τις συνεχείς ασκήσεις που γίνονται, χωρίς να ανακοινώνεται το παραμικρό. Την περασμένη Τετάρτη οι Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικό την άσκηση «Πυρπολητής», το σενάριο της οποίας προέβλεπε ταχεία μεταφορά δυνάμεων σε νησί που έχει δεχθεί επίθεση και τμήμα του έχει καταληφθεί από εχθρικές δυνάμεις. Στόχος αυτών των ασκήσεων είναι, μεταξύ άλλων, να μετριέται ο χρόνος αντίδρασης κάθε στρατιωτικής μονάδας από τη στιγμή που θα λάβει τη διαταγή ενεργοποίησης μέχρι να φτάσει στο πεδίο δράσης. Πάντα γίνονταν ανακοινώσεις για την άσκηση «Πυρπολητής», που διατάσσεται από τον Α/ΓΕΕΘΑ. Αυτή τη φορά όλα έγιναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα για όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στρατός Ξηράς, Πολεμική Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό έχουν ήδη κάνει προεργασίες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ενδεχόμενη κίνηση.

Ο Στρατός Ξηράς έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του σε όλη τη μεθόριο και έχει μεταφέρει σε θέσεις-κλειδιά του Αιγαίου οπλικά συστήματα που κρίνονται απαραίτητα, εάν οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση.

Η Πολεμική Αεροπορία είναι σε διαρκή κατάσταση επιφυλακής έτσι κι αλλιώς και το βάρος έχει δοθεί περισσότερο στο έδαφος. Εκεί όπου το τεχνικό της προσωπικό δίνει πραγματική μάχη για να διατηρήσει όλα τα ιπτάμενα μέσα της σε υψηλή ετοιμότητα.

Το Πολεμικό Ναυτικό είναι αυτό που σε όλα τα σενάρια κλιμάκωσης θα έχει το μεγάλο βάρος. Ο χώρος που καλείται να καλύψει δεν περιορίζεται στο Αιγαίο. Το «ναυτικό πεδίο μάχης» έχει επεκταθεί στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, περιοχή την οποία ο Στόλος μας γνωρίζει από τη συμμετοχή του σε νατοϊκές αποστολές. Άλλο αυτό, όμως και άλλο η διαφύλαξη κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν απαιτούσαν διαρκή ναυτική προστασία. Η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης έχει αποκτήσει πλέον άλλη αξία.

Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκτός από τις αυτονόητες εντολές ετοιμότητας και επαγρύπνησης έχει επισημάνει ότι είναι εξίσου σημαντικό να αποφευχθεί οποιοδήποτε φαινόμενο ανεύθυνης συμπεριφοράς που θα δώσει στην Τουρκία την αφορμή που ψάχνει για να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο, μεταφέροντας μέρος έστω της ευθύνης στην Αθήνα. Με λίγα λόγια, έχουν δοθεί εντολές για να μην υπάρξουν φαινόμενα «υπερβάλλοντος ζήλου».

ΠΗΓΗ: REALNEWS 15/12/2019 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr]