ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ – ΤΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΠΟΥ «ΦΡΕΝΑΡΕ» ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ!


Η πρώτη «αερομαχία» μεταξύ τουρκικών UAV και ελληνικού ελικοπτέρου στο Αιγαίο είναι πλέον γεγονός και αυτό σηματοδοτεί τη νέα εποχή της ένοπλης αντιπαράθεσης στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, αλλά με μία ιδιομορφία: Υπήρξε πλήρης αιφνιδιασμός της ελληνικής πλευράς και απ’ότι φαίνεται, έτσι όπως αντιμετωπίζουν οι πολιτικές ηγεσίες τον εξοπλισμό των ΕΔ, δεν θα είναι ο τελευταίος…

Όλα εκτυλίχθηκαν… όπως αναφέρει το pronews, δυτικά (!) του 25ου Μεσημβρινού, δηλαδή στην περιοχή που η Τουρκία (ακόμα…) αναγνωρίζει ότι είναι ελληνικής αρμοδιότητας.

Τουρκική φρεγάτα παρακολουθούσε μέσα στη νύχτα τις κινήσεις των πλοίων του ελληνικού Στόλου που διεξήγαγαν άσκηση.

Δύο ελικόπτερα του ΠΝ, ένα παλαιό ΑΒ-212 κι ένα νεότερο S-70 Seahawk, απονηώθηκαν από δύο φρεγάτες του Στόλου για άσκηση στοχοποίησης στόχων επιφανείας (δίνονται παράμετροι βολής σε φρεγάτες και ΤΠΚ).

Κάποια στιγμή το S-70 Seahawk άρχισε να δέχεται κλήσεις ασυρμάτου από την τουρκική φρεγάτα η οποία έπλεε στα διεθνή ύδατα, δυτικά, όπως προείπαμε του 25ου Μεσημβρινού, κάπου στο ύψος της… Θεσσαλίας (!) και με απειλητικά μηνύματα προειδοποίησε το πλήρωμα του ελικοπτέρου ότι εισέρχεται στην «περιοχή ασφαλείας» της και το καλούσε να αλλάξει πορεία, υπονοώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα άνοιγε «Πυρ»!

Το ελληνικό πλήρωμα, δεν απάντησε στις τουρκικές κλήσεις της φρεγάτας και πέταξε προς την κατεύθυνση του τουρκικού πλοίου, έχοντας ενεργοποιήσει τo RWR, δια παν ενδεχόμενο.

Και τότε συνέβη κάτι απίστευτο: Δύο τουρκικά UAVs BAYRAKTAR TB2 εντοπίστηκαν να πλησιάζουν πλαγιομετωπικά το ελικόπτερο του ΠΝ έχοντας λάβει πορεία σύγκρουσης με αυτό!

Τα UAVs εντοπίστηκαν από τα φώτα πορείας τους και εν συνεχεία έγινε πλήρης οπτική αναγνώριση από το πλήρωμα που ήταν εφοδιασμένο με NVGs (διόπτρες νυχτός) (ή κατά μία άλλη εκδοχή εντοπίστηκε από το σύστημα FLIR του S-70 Seahawk).

Ακολούθησε αγωνιώδης επικοινωνία με την φρεγάτα που είχε εκπέμψει το ελικόπτερο, ο κυβερνήτης της οποίας έδωσε εντολή άμεσης απεμπλοκής.

Ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου προέβη άμεσα σε ελιγμό αποφυγής με ταχεία κάθοδο και το ελληνικό ελικόπτερο «βούτηξε» μέσα στη νύχτα προς την παγωμένη θάλασσα, «φρενάροντας» την ελεγχόμενη πτώση του λίγα μέτρα από την επιφάνεια προκειμένου να αποφύγει τα δύο UAVs.

Προς μεγάλη έκπληξη των Ελλήνων χειριστών τα δύο τουρκικά UAVs το ακολούθησαν με άνεση και ξεκίνησαν ένα «τρελό χορό» γύρω από αυτό, σε ελάχιστη απόσταση από την επιφάνεια της θάλασσας: Το ένα πέρασε σε απόσταση 20 μέτρων περίπου από μπροστά του και το άλλο σε απόσταση μικρότερο των δέκα μέτρων επάνω από το στροφείο του!

Και όλα αυτά ανοικτά της νότιας Θεσσαλίας στο ύψος των συνόρων με την Στερεά Ελλάδα, περίπου!

Το ελληνικό ελικόπτερο κυριολεκτικά «ανέκρουσε πρύμνα» και επέστρεψε στην ελληνική φρεγάτα, μη μπορώντας να πιστέψει ότι επιβίωσε από την πρώτη αερομαχία με UAVs που σημειώθηκε από ελληνική πτητικό μέσο των Ενόπλων Δυνάμεων, γενικότερα.

Η εν συνεχεία ανάλυση του επεισοδίου δεν μπόρεσε να απαντήσει στο ερώτημα αν τα δύο τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν απογειωθεί από τις μικρασιατικές ακτές ή απονηωθεί από την τουρκική φρεγάτα με ένα από τα συστήματα εκτόξευσης που δοκιμάζει το τουρκικό Ναυτικό εσχάτως.

Πραγματικά εντυπωσιάστηκαν όμως οι επιτελείς με την ακρίβεια ελέγχου των συγκεκριμένων τουρκικής κατασκευής UAVs, που μπόρεσαν και εκτέλεσαν τόσο δύσκολους ελιγμούς.

Αλλά αυτό ήταν το ολιγότερο ανησυχητικό στοιχείο: Τα συγκεκριμένα UAVs φέρουν και οπλικό φορτίο και πρακτικά, μια τουρκική φρεγάτα ή μια κορβέτα κλάσης ADA μπορεί να απειλήσει μεγάλο αριθμό στρατηγικών στόχων στην ηπειρωτική Ελλάδα

Να σημειώσουμε ότι στο συγκεκριμένο επεισόδιο, τα τουρκικά UAVs δεν είχαν γίνει αντιληπτά από τα ελληνικά ραντάρ, ούτε των πλοίων, ούτε τα επίγεια.

Ακόμα και αν δεχθούμε ότι είχαν απογειωθεί από τα τουρκικά παράλια, αυτό δεν αλλάζει και πολλά…

Στις 6 Αυγούστου 2018 συγκροτήθηκε ειδική μοίρα (η 313 Μοίρα Ναυτικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών) του Τουρκικού Ναυτικού, στην οποία διατέθηκαν 10 UAVs τύπου BAYRAKTAR TB2 (s/n TCB 801 έως 810) που επιχειρούν από τις βάσεις Δαρδανελίων και Dalaman περίπου απέναντι από την Ρόδο.

Ας αναλογιστούμε τι θα συνέβαινε η τυχόν σύγκρουση των UAVs με το ελληνικό ελικόπτερο: Μία επανάληψη της τραγωδία του ΠΝ21 των Ιμίων με απώλεια μόνο ενός από τα 100 που διαθέτει, εναέριου ρομπότ, από την Τουρκία

Το όλο σκηνικό πρόκειται για την έναρξη μιας νέας εποχής στον εναέριο πόλεμο του Αιγαίου με μία διαφορά :Η Ελλάδα λόγω Μνημονίων και αποφάσεων των πολιτικών ηγρσιών από το 2009 δεν έχει ούτε ένα (1) drone τέτοιων αποστολών και η Τουρκία κατασκευάζει, κάθε μήνα, τρία!

ΠΗΓΗ