Αυτή είναι η εξέλιξη των αερόσακων


Συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την ανακάλυψη των αερόσακων και σχεδόν 20, από τότε που έγιναν υποχρεωτικοί σε όλα τα αυτοκίνητα. Ωστόσο, άνθρωποι εξακολουθούν να τραυματίζονται σε τροχαία ατυχήματα, άρα υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης τους.

Η Honda έχει αναπτύξει τελευταία έναν εμπρός αερόσακο ο οποίος αναλαμβάνει να μειώσει αρκετούς τραυματισμούς σε πολλούς τύπους σύγκρουσης, ιδιαίτερα σε γωνιακές μετωπικές συγκρούσεις.

Η Mercedes έχει παρουσιάσει έναν νέο πίσω αερόσακο που έχει σχεδιαστεί για να είναι ευγενικός με τα παιδιά που προορίζεται να προστατεύει, καθώς και αντίστοιχα έναν πρόσθιο κατάλληλο κυρίως για αυτόνομα οχήματα. Με τη σειρά της η ZF, εξελίσσει έναν εξωτερικό αερόσακο προκειμένου να μειώσει τη σοβαρότητα των τραυματισμών από ισχυρές πλευρικές συγκρούσεις.

Οι αερόσακοι των Merc και ZF δεν είναι ακόμη έτοιμοι για παραγωγή, αλλά ο νέος αερόσακος που αναπτύχθηκε από κοινού από την Honda και την Autoliv (ο μεγαλύτερος προμηθευτής αυτοκινήτων στον κόσμο) θα αρχίσει να εμφανίζεται στα αυτοκίνητα Honda, αρχικά στις ΗΠΑ το 2020. Αντί του γνωστού ενιαίου φουσκωτού θαλάμου θα διαθέτει τρεις σακούλες και ένα κεντρικό πάνελ από ύφασμα. Το αποτέλεσμα μοιάζει με γάντι του μπέιζμπολ, πιέζοντας και επιβραδύνοντας το κεφάλι και ταυτόχρονα τραβώντας τους πλευρικούς θαλάμους προς τα μέσα με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη προστασία του κεφαλιού. Όταν ένας συμβατικός αερόσακος μπορεί να δυσκολευτεί να σταματήσει σοβαρά την περιστροφή του κεφαλιού σας σε μια γωνιακή σύγκρουση, αυτή η μορφή του νέου αερόσακου θα σας δώσει μεγαλύτερη προστασία.



Η Mercedes έχει έναν αερόσακο οδηγού τοποθετημένο στο ταμπλό και όχι στο τιμόνι, επιτρέποντάς του να είναι μεγαλύτερος και πιο αποτελεσματικός. Επίσης, ο πρωτότυπος πίσω αερόσακος χρησιμοποιεί φουσκωτούς “σωλήνες”, καθιστώντας τον πιο ικανό να προσαρμοστεί στη μεγάλη ποικιλία μορφών επιβατών, προσαρμόζεται δηλαδή αποτελεσματικά στα μεγέθη και στις στάσεις των σωματότυπων που πρέπει να χειριστεί. Το εσωτερικό του γεμίζει αυτόματα με συμπιεσμένο αέριο και ξεδιπλώνεται σε μια πτέρυγα σχήματος πλαισίου. Ένας μεγάλος αερόσακος που γεμίζει με αέρα από την καμπίνα αναστέλλεται μεταξύ των πτερυγίων. Σε μετωπική πρόσκρουση, ο αερόσακος μπορεί να μειώσει τα φορτία που μεταδίδονται στο κεφάλι και το λαιμό του πίσω επιβάτη κατά 30%, όπως ισχυρίζεται η Mercedes.

Η ZF αναφέρει ότι το πρωτότυπο σύστημα πλευρικών αερόσακων είναι παγκοσμίως πρώτο. Εμφανίζεται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν από τη σύγκρουση, εκτείνοντας εξωτερικά τη διάστασή του από το πάτωμα της πόρτας και πάνω. Αυτό σχηματίζει μια πρόσθετη ζώνη θραύσης, αλλά στην πλευρά του αυτοκινήτου και όχι εμπρός ή πίσω, προκειμένου να σχηματίσει ένα άκαμπτο κάτοπτρο.


ΠΗΓΗ: newsauto.gr