Προσγείωση «μυστήριο» αεροσκάφους του Χαφτάρ στο «Ελ.Βενιζέλος» -Στα ύψη το διπλωματικό παρασκήνιο Αθήνας-Βεγγάζης


Πριν λίγες ημέρες αραβικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ετοιμάζεται επίσκεψη του Χ.Χαφτάρ στην Αθήνα και η προσγείωση ενός αεροπλάνου από την κυβέρνηση της Βεγγάζης δημιούργησε ερωτήματα αν πρόκειται για τον προάγγελο αυτής της επίσκεψης ή κάτι άλλο.

Φυσικά, καμία επίσκεψη δεν σημαίνει τίποτα αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποφασίσει να κάνει το αυτονόητο, αναγνωρίζοντας αλλά και υποστηρίζοντας έμπρακτα την κυβέρνηση του Χαλίφα Χαφτάρ, η επικράτηση της οποίας στη Λιβύη είναι ζωτική για τα εθνικά συμφέροντα.

Ένα κυβερνητικό αεροσκάφος Falcon 50EX το οποίο ανήκει στην κυβέρνηση της Βεγγάζης και στον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ πραγματοποίησε στάση στην Αθήνα για άγνωστο, μέχρι τώρα λόγο.

Όπως αναφέρεται το αεροσκάφος ανήκει στην κυβέρνηση της Βεγγάζης και πραγματοποίησε μια μίνι περιοδεία σε Τύνιδα, Ρώμη και Αθήνα μέσα σε 4 ώρες.

Είναι άγνωστο ποιον μετέφερε το Falcon 50EX και σε αυτό επέβαινε κάποιος συνεργάτης του Χαλίφα Χαφτάρ.

Η στάση του στην Αθήνα δεν ήταν για ανεφοδιασμό, καθώς αφενός οι αποστάσεις είναι εντός της εμβέλειας του αεροσκάφους, αφετέρου αυτή θα μπορούσε να γίνει κάλλιστα στη Ρώμη.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ciampino της Ρώμης πριν συνεχίσει για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου και προσγειώθηκε.



Το διπλωματικό παρασκήνιο και οι επαφές πάντως ανάμεσα στην Αθήνα και την Βεγγάζη είναι έντονo.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό ενδέχεται να επέβαινε ο Αρέφ Άλι Νάγιεντ, ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης της ανατ. Λιβύης και του πρωθυπουργού Αμπντάλα Θάνι με τον οποίο είχε συναντηθεί προ ολίγων ημερών και ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν.Δένδιας.

Μάλιστα ο Νάγιεντ, σε συνέντευξή του για τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης δήλωσε:

«Η συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA) θα πρέπει να μελετηθεί από τους εμπειρογνώμονες του λιβυκού Κοινοβουλίου», δήλωσε την Τετάρτη ο Αρέφ Άλι Νάγιεντ, ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης του Τομπρούκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Sputnik.

«Τέτοιες συμφωνίες είναι περίπλοκα έγγραφα που πρέπει να αποτελούν αντικείμενο μελέτης από τα αρμόδια και έμπειρα πρόσωπα, από ειδικούς και είναι αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες.

Δεν έχει καμία δουλειά ο Σάρατζ να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες», είπε ο Νάγιεντ, επισημαίνοντας ότι οι συμφωνίες Λιβύης-Τουρκίας «φαίνεται να θεωρούν ότι δεν υπάρχει Κρήτη, ότι δεν υπάρχει Κύπρος και αυτό είναι μια τεράστια γεωγραφική καταστροφή».

ΠΗΓΗ