Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου: Η κυβέρνηση Σάρατζ ζήτησε επίσημα να μεταβεί τουρκικός στρατός στην Λιβύη για να πολεμήσει τον Χαφτάρ


Το Reuters μεταδίδει ότι η κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Τρίπολης (GNA) κατέθεσε επίσημο αίτημα προς την Τουρκία για στρατιωτική υποστήριξη από «αέρα, ξηρά και θάλασσα».

Παράλληλα, κατά το δίκτυο Al Arabiya, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης ζήτησε συστήματα αεράμυνας από την Τουρκία.

Τονίζεται ότι η Τύνιδα ανακοίνωσε κι επισήμως ότι επιθυμεί να παραμείνει ουδέτερη στη λιβυκή κρίση. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της κυβέρνησης του Λίβυου προέδρου Φαγέζ αλ – Σάρατζ, τον οποίο επικαλείται το Reuters, η χώρα του έχει ζητήσει την έλευση στρατιωτικών δυνάμεων από την Τουρκία.

Σύμφωνα με το Reuters, o αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, μίλησε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) Φάτι Μπασάγα, ο οποίος άφησε να εννοηθεί απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα ότι δεν έχει υποβληθεί τέτοιο αίτημα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη έπειτα από αίτημα της Τρίπολης μέσα στον επόμενο μήνα.



Μιλώντας σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε, πριν από λίγες ώρες, ότι το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη θα παρουσιαστεί στην Εθνοσυνέλευση μόλις ξαναρχίσει τις εργασίες της, στις 7 Ιανουαρίου.

«Ελπίζω ότι θα το επικυρώσουμε στο κοινοβούλιο στις 8 ή 9 Ιανουαρίου και έτσι θα ανταποκριθούμε στην πρόσκληση της Λιβύης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα άμεση ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου στην εξαγγελιά ότι το τουρκικό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει πρόταση που θα επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.

ΠΗΓΗ