Παναγιωτόπουλος: Δεν αποκλείει την πώληση των F-16 Block.30


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, του βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου, με θέμα «Πώληση αεροσκαφών F-16 Block.30», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δεν απέκλεισε μεν το ενδεχόμενο πώλησης των αεροσκαφών, αλλά πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση, η ένταξη και απόσυρση αεροσκαφών από την Πολεμική Αεροπορία γίνεται πάντα με γνώμονα τόσο τις ανάγκες της ΠΑ, όσο και τις δυνατότητες υποστήριξης των αεροσκαφών, συνεκτιμώντας και τη σχέση κόστους με το προσδοκώμενο επιχειρησιακό αποτέλεσμα». (μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας εδώ)

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας παραδέχθηκε ότι «έχει εκδηλωθεί όντως ενδιαφέρον για πώληση τους και έχουν κατά καιρούς εξεταστεί διάφορες προτάσεις», ενώ για την πιθανότητα αναβάθμισης τους μάλλον δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας: «Η αναβάθμισή τους επίσης εξετάσθηκε κατά το παρελθόν, πλην όμως τόσο οι οικονομικοί όσο και άλλοι επιχειρησιακοί λόγοι δεν επέτρεψαν την υλοποίηση της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατά τα λοιπά δήλωσε ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης των 84 F-16 αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2027. Για το ζήτημα του μέλλοντος των F-16 Block.30 έχουμε καταθέσει την άποψη μας με το άρθρο μας «ΠΑ: Πρόθεση της Lockheed Martin για εξαγορά των F-16 Block.30 ενώ θα έπρεπε να επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός», το οποίο μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο. Επιγραμματικά η άποψη μας είναι ότι τα αεροσκάφη δεν πρέπει να πουληθούν, αλλά να εκσυγχρονιστούν και να παραμείνουν στις τάξεις της ΠΑ.

ΠΗΓΗ