Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Η γενική διοίκηση του Εθνικού Στρατού της Λιβύης εξέδωσε μια προειδοποίηση σε όλες τις μεταφορικές εταιρείες που μεταφέρουν όπλα στη Λιβύη από την Τουρκία, τονίζοντας ότι τα αεροπλάνα των εν λόγω εταιρειών από σήμερα θεωρούνται στρατιωτικοί στόχοι και θα καταρρίπτονται.

Και αυτό τη στιγμή που η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει στρατό στη Λιβύη, και ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρέθηκε σήμερα στην έδρα του LNA ανατολικά της χώρας, στη Βεγγάζη, όπου συναντήθηκε με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ και το επιτελείο του, δημιουργώντας και επίσημα μια συμμαχία Αθήνας-LNA κατά της Άγκυρας.

Στον απόηχο των παραπάνω, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιμένει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αυξήσει τη στρατιωτική στήριξη στη Λιβύη, αν είναι απαραίτητο, λέγοντας ότι η Τουρκία μελετά θαλάσσιες, χερσαίες και αεροπορικές τακτικές για επέμβαση στη χώρα.

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε την Κυριακή, πως η Άγκυρα δεν θα επανεξετάσει τα ΜΣ με τη Λιβύη.

«Εάν η Τουρκία εγκαταλλείψει τα μνημόνια με τη Λιβύη και τη Βόρεια Κύπρο (ψευδοκράτος), τότε η Ελλάδα και οι υποστηρικτές της δεν θα μας άφηναν καμία ακτή για να πλεύσουμε στη θάλασσα», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ανέφερε ότι τα μνημόνια με τη Λιβύη δεν αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο, καθώς η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να προκαλέσει προβλήματα ή να παραβιάσει τα δικαιώματα κάθε χώρας.

«Οι υποστηρικτές του Χαφτάρ υπερασπίζονται έναν πολέμαρχο αντί της κυβέρνησης που αναγνωρίζεται από το ΟΗΕ», εξήγησε ο Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις παράνομες ενέργειες της χώρας του.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου, Φαγέζ αλ Σάραζ, δήλωσε στο TRT World ότι η κυβέρνησή του έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να αμυνθεί και η υπογραφή των μνημονίων με την Τουρκία βρίσκονται σε αυτό το πλαίσιο. Ωστόσο «ξέχασε» να αναφερθεί στην πολιτική συμφωνία Skhirat, η οποία ορίζει πως καμία διεθνείς συμφωνία δεν υφίσταται χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου.

Ανέφερε ότι απέστειλε επιστολές στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Αλγερία για να ενεργοποιήσει τις κοινές συμφωνίες όπως συνέβη με την Τουρκία, λέγοντας ότι ορισμένες από αυτές τις χώρες συνεργάστηκαν με τη Λιβύη στις μάχες εναντίον του ISIS και την απελευθέρωση της Sirte.ΠΗΓΗ