Όπως σας είχαμε ενημερώσει, στις 2 Οκτωβρίου, σχετικά με την απόφαση της Αργεντινής να αντικαταστήσει τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion με νεότερα P-3C, σύμφωνα με νεότερη εξέλιξη, στις 19 Δεκεμβρίου οι ΗΠΑ ενέκριναν το σχετικό αίτημα για την προμήθεια τεσσάρων (4) αεροσκαφών.

Τα αεροσκάφη θα είναι μεταχειρισμένα και θα αποκτηθούν μέσω προγράμματος FMS. Θα αντικαταστήσουν έξι (6) P-3B, τα οποία αποκτήθηκαν από την Αργεντινή την περίοδο 1997-1999 και πλέον κανένα δεν είναι επιχειρησιακό.

Αρχικά η Αργεντινή εξέφρασε το ενδιαφέρον για την αναβάθμιση των P-3B, αλλά αποδείχθηκε ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα απαιτούσε μεγάλη δαπάνη, λόγω των μεγάλων απαιτήσεων για δομικές παρεμβάσεις.

Έτσι αποφασίστηκε η προμήθεια μεταχειρισμένων P-3C με την προοπτική αναβάθμισης τους στο μέλλον. Το δυνητικό κόστος του προγράμματος είναι $ 78 εκατομμύρια και περιλαμβάνει, εκτός από τα αεροσκάφη, υπηρεσίες και υλικά υποστήριξης.

Η αποπληρωμή του ποσού θα γίνει εντός τετραετίας, ενώ τα αεροσκάφη θα παραδοθούν σε πλήρη επιχειρησιακή και πτητική κατάσταση.

ΠΗΓΗ