Δύο μήνες μπορεί να διαρκέσει η επιδιόρθωση της βλάβης στον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα Κατεχόμενα, ανακοίνωσε ο λεγόμενος «υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων» του ψευδοκράτους, Ντουρσούν Ογούζ επιβεβαιώνοντας άρθρο στην τουρκική ηλεκτρονική εφημερίδα «Τ24» για το θέμα.

Ο κ. Ογούζ σε δηλώσεις στο «τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων» ανέφερε ότι ο αγωγός τρύπησε στα 250 μέτρα κάτω από τη θάλασσα και λόγω των καιρικών συνθηκών η διόρθωση της ζημιάς μπορεί να διαρκέσει έως και 2 μήνες. Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει από το Τμήμα Υδάτων της Τουρκίας, πρόσθεσε.

Ο κ. Ογούζ ανέφερε επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στο ψευδοκράτος εξαιτίας της βλάβης, σημειώνοντας ότι στο φράγμα στο κατεχόμενο χωριό Πάναγρα (όπου καταλήγει το νερό από την Τουρκία) υπάρχει ποσότητα 20 εκ. κυβικών μέτρων νερού. Το ψευδοκράτος έχει επάρκεια νερού 10 μήνες, είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοιου τύπου βλάβες και δυσλειτουργίες αναμενόταν στο πλαίσιο αυτού του έργου γι’ αυτό και είχαν γίνει φράγματα και στο Αναμούρ στην Τουρκία και στα Πάναγρα στα κατεχόμενα.

Ο αρθρογράφος Ζεϊνελ Λουλέ έγραψε στο άρθρο του με τίτλο «Ο αγωγός νερού από την Τουρκία έσπασε» ότι ο αγωγός που μεταφέρει νερό από το φράγμα Αλάκιοπριου στα κατεχόμενα, και είχε ονομαστεί «το έργο του αιώνα» έσπασε σε βάθος 250 μέτρων κάτω από τη θάλασσα και στο πέμπτο μίλι (7 – 8 χλμ) από τα τουρκικά παράλια. Ο αγωγός που έσπασε, βγήκε στην επιφάνεια της θάλασσας καθώς περιέχει γλυκό νερό, προσθέτει ο Λουλέ που γράφει ότι έχει δει εικόνες από το σημείο όπου φαίνεται το νερό που μεταφέρεται μέσω του αγωγού να χύνεται στη θάλασσα.
Αναμένεται δε, συνεχίζει, λόγω του ότι η περιοχή όπου σημειώθηκε το ατύχημα και ο αγωγός βρίσκεται στην επιφάνεια της θάλασσας, είναι στην ακτογραμμή της Μερσίνης, να επηρεαστεί η πορεία των πλοίων.

Σύμφωνα με τις γνώμες ειδικών που ζήτησε η Τ24, γράφει ο Λουλέ, πολύ δύσκολο είναι να γίνει από την αρχή το έργο, το Τμήμα Υδάτων της Τουρκίας δεν έχει τέτοια ομάδα. Προς την περιοχή πλέει πλοίο της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου, προστίθεται στο άρθρο, το οποίο ωστόσο μπορεί να προχωρήσει μόνο σε διαπιστώσεις για το ποια είναι η κατάσταση. Ο Λουλέ αναφέρει ότι οι υφιστάμενες ποσότητες νερού στα κατεχόμενα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, ωστόσο η επιδιόρθωση και κοστίζει και μπορεί να διαρκέσει αρκετά.

Είχε εγκαινιαστεί από τον Ερντογάν το 2015

Ο συγκεκριμένος αγωγός, πάντως, είχε χαρακτηριστεί το «έργο του αιώνα» και εγκαινιάστηκε στις 17 Οκτωβρίου 2015 με τελετή, στην οποία παρέστη και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως μεταδίδει η τουρκική ιστοσελίδα T24, η ζημιά στον αγωγό θα επηρεάσει αναπόφευκτά και τη διακίνηση πλοίων στην περιοχή και η επιδιόρθωση από το Κρατικό Τμήμα Υδάτων της Τουρκίας (DSI) της βλάβης κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη, αφού δεν διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό και μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες.

ΠΗΓΗ