Ο στρατός του Ισραήλ πρόσθεσε, στην ετήσια εκτίμησή του για το νέο έτος, την Τουρκία στη λίστα με τις απειλές που αντιμετωπίζει το κράτος του Ισραήλ, υπό το πρίσμα της αυξανόμενης επιθετικότητας της χώρας στην περιοχή, μεταδίδουν οι «Times of Israel».

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι Υπηρεσίες Πληροφοριών του Ισραηλινού Στρατού συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία στη λίστα με τις απειλές που αντιμετωπίζει το Ισραήλ.

Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας καθίστανται όλο και πιο τεταμένες.

Σε αυτό θεωρείται ότι συμβάλλει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος συνηθίζει να τοποθετείται δημόσια εναντίον του ισραηλινού κράτους, ενώ επιτρέπει σε παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η ισλαμική Χαμάς, να δραστηριοποιούνται ελεύθερα στη χώρα του.

Οι στρατιωτικοί αναλυτές του Ισραήλ δεν προβλέπουν ευθεία αντιπαράθεση με την Τουρκία μέσα στο 2020.

Ωστόσο, οι κλιμακούμενες επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή την καταστούν μία από τους κορυφαίους κινδύνους που οφείλει να παρακολουθεί το Ισραήλ.

Η εκτίμηση δεν αναφέρεται σε κάποια συγκεκριμένη απειλή από την Τουρκία έναντι του Ισραήλ.

Ωστόσο, οι πολιτικές του Ερντογάν, του οποίου το ισλαμικό κόμμα είναι σύμμαχος με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, από μόνα τους συνιστούν σοβαρό λόγο ανησυχίας.

Τους τελευταίους μήνες η Άγκυρα εντείνει τον επεκτατισμό της.

Πραγματοποιεί εισβολές και στρατιωτικές επιχειρήσει στη Συρία, εμπλέκεται στη Λιβύη και παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της συμμάχου του Ισραήλ Ελλάδας.

ΠΗΓΗ