Στο πλευρό της Ελλάδας ο Μακρόν: ''Ο Ερντογάν παραβιάζει τις αποφάσεις του Βερολίνου''

Στο πλευρό της Ελλάδας ο Μακρόν: ''Ο Ερντογάν παραβιάζει τις αποφάσεις του Βερολίνου''


Mόνιμη παρουσία ετοιμάζει η Γαλλία στην Ελλάδα, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα.
Την υποστήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα για τις τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο επανέλαβε ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για όσα ειπώθηκαν στις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Γαλλία μοιράζονται ένα κοινό στρατηγικό όραμα.

«Σήμερα μπορέσαμε να δούμε πού βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις. Έχουμε ένα κοινό στρατηγικό όραμα για τη Μεσόγειο, που αποτελεί σταυροδρόμι πολιτιστικό που θα βοηθά στην ασφάλεια και την ευημερία».

«Σήμερα μιλήσαμε για την ασφάλεια στη Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή» επεσήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή του στην Ελλάδα: «Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας. Επαναλάβαμε την ανησυχία μας και συζητήσαμε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Εκφράσαμε την ανησυχία για τις ενέργειες της Τουρκίας και την παραβίαση όσων συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο».

«Δόθηκε κάποιος λόγος που δεν τηρήθηκε» είπε για την Άγκυρα και προανήγγειλε κοινές θαλάσσιες επιχειρήσεις με την ελληνική πλευρά. 

Μητσοτάκης: Ευχαριστούμε για τη στήριξη  

«Ευχαριστώ τον κ. Μακρόν για τη στήριξη που προσφέρει στην πατρίδα μας. Οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές. Η ατζέντα των συζητήσεων ήταν εξαιρετικά πλούσια. Διμερής αμυντική συνεργασία, κλιματική κρίση, μεταναστευτικό, οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Σε όλα αυτά έχουμε κοινή αντίληψη με τη Γαλλία. Διαμορφώνουμε έναν οδικό χάρτη για μια στρατηγική σχέση που θα αναβαθμίσει τις σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας. Προσβλέπουμε σε επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων. Χθες εκδώσαμε 15ετές ομόλογο για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια. Είναι δείγμα του νέου περιβάλλοντος που οικοδομείται στη χώρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του.

Το σχέδιο της Γαλλίας  

Με πλοία, μαχητικά RAFALE και SPECIAL OPERATION FORCES το Παρίσι προετοιμάζεται για μόνιμη συνεργασία με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και συνεχείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Ήδη στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση για μεταστάθμευση στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα Γαλλικών RAFALE τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Στόχος είναι να παραμένουν στην αεροπορική βάση για σημαντικό χρονικό διάστημα και να προχωρούν σε συνεκπαίδευση με τα Ελληνικά MIRAGE, αναφέρει το newpost.


Ήδη ο Γάλλος πρέσβης προανήγγειλε τη μόνιμη παρουσία μιας φρεγάτας FREMM στην Ανατολική Μεσόγειο όπως γράψαμε στο Πενταπόσταγμα. 

ΠΗΓΗ