Άσκηση «Χρυσόμαλλο Δέρας»: Ο «Ηνίοχος» του Στρατού


Ο Στρατός Ξηράς ξεκινά την πρώτη άσκηση τύπου "invitex"

Ο Στρατός Ξηράς ξεκινά την πρώτη άσκηση τύπου "invitex", με την ονομασία «Χρυσόμαλλο Δέρας».

Ο Στρατός Ξηράς αποφάσισε να ακολουθήσει το εξαιρετικά επιτυχημένο μοντέλο ασκήσεων, που εδώ και χρόνια εφαρμόζουν, η Πολεμική Αεροπορία με την άσκηση «Ηνίοχος» και το Πολεμικό Ναυτικό με την άσκηση «Νηρηίς».

Οι ασκήσεις “invitex” (invitation exercise) σχεδιάζονται από την διοργανώτρια χώρα, που φιλοξενεί στο έδαφός της αντίστοιχες δυνάμεις από τις χώρες στις οποίες έχει απευθύνει πρόσκληση με παρατηρητές από χώρες στις οποίες ενδιαφέρεται να προωθήσει συνεργασίες.

Την ιδέα για την εξωστρέφεια στις ασκήσεις και τις συνεργασίες με χώρες της βαλκανικής είχε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Γεώργιος Καμπάς με τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση να τρέχει όλες τις διαδικασίες από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.

Σκοπός της, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού είναι η διεύρυνση και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των Στρατών των συμμετεχουσών χωρών, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και των επιχειρησιακών ικανοτήτων των Μονάδων αυτών καθώς επίσης και η δημιουργία πνεύματος αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης, στο εμπλεκόμενο προσωπικό, με σκοπό την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ τους.

Η Τελική Φάση της άσκησης θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 14 Φεβρουαρίου.

Το στοίχημα είναι η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας και χώρα που εγγυάται την ασφάλεια της Βαλκανικής αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Ευρώπης, ότι μπορεί να ηγηθεί ενός συνασπισμού ευρύτερης ασφάλειας και διατήρησης της Ειρήνης. Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές πληροφόρησης, το σενάριο θα περιλαμβάνει την επιβολή της ειρήνης σε σημείο της ευρύτερης περιοχής, που έχει δεχθεί επίθεση από κέντρο που προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την τάξη, εισβάλλοντας με ένοπλες δυνάμεις.

Το «Χρυσόμαλλο Δέρας» είναι άσκηση επιπέδου Tάγματος, μεταξύ Μονάδων και Ανεξ. Υπομονάδων, με τη συμμετοχή τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων από τις ΗΠΑ, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Σκόπια.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr οι ΗΠΑ εκτός από ομάδα καταδρομέων θα συμμετάσχει και με τρία επιθετικά ελικόπτερα Apache ενώ Βουλγαρία και Ρουμανία θα συμμετέχουν με τέσσερα οχήματα η κάθε μία.

Η Ελλάδα θα έχει μεγάλο όγκο ελικοπτέρων, αρμάτων και τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού με ελικόπτερα.

Η τελική φάση της άσκησης θα πραγματοποιηθεί στο πεδίο βολής του Ασκού Προφήτη.

ΠΗΓΗ