Κλιμακώνεται η ένταση Τουρκίας-Συρίας μετά τους νέους σκοτωμούς Τούρκων στρατιωτών


Στην αντεπίθεση ανακοίνωσε πως πέρασε η Τουρκία τη Δευτέρα, αφότου πέντε ακόμη Τούρκοι στρατιώτες έπεσαν νεκροί και πέντε τραυματίστηκαν χθες από πυρά πυροβολικού του συριακού κυβερνητικού στρατού στην Ιντλίμπ, σε μία κλιμάκωση της έντασης μία εβδομάδα έπειτα από παρόμοια σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών.

Η ανταλλαγή των πυρών σημειώθηκε αφότου ρωσική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε δεύτερο γύρο συνομιλιών στην Άγκυρα για τις συγκρούσεις στην Ιντλίμπ, οι οποίες έχουν ξεριζώσει περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους τους τελευταίους δύο μήνες.

Οι συγκρούσεις οδήγησαν στην κατάρρευση μιας εύθραυστης κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε από την Τουρκία και τη Ρωσία το 2018.

Η Τουρκία στηρίζει τους Σύρους ισλαμιστές, ενώ η Ρωσία υποστηρίζει σθεναρά την προσπάθεια της συριακής κυβέρνησης να ανακαταλάβει την περιοχή, η οποία αποτελεί το τελευταίο προπύργιο των ισλαμιστών.

Η Άγκυρα ανησυχεί ότι η επιχείρηση της Δαμασκού, την οποία στηρίζει η Ρωσία, στην επαρχία αυτή θα προκαλέσει νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Τουρκία, όπου ήδη έχουν αναζητήσει καταφύγιο περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Σύροι.

Χθες το βράδυ, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι «εξουδετέρωσε» περισσότερους από 100 Σύρους στρατιώτες.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με Τούρκους ομολόγους τους στο υπουργείο Εξωτερικών το Σάββατο και, αφού δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία, συναντήθηκαν ξανά χθες, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Συνομίλησαν επίσης με σύμβουλο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ανακοίνωση μετά το πέρας της συνάντησης η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι η Άγκυρα τόνισε στη ρωσική αντιπροσωπεία ότι οι επιθέσεις εναντίον τουρκικών θέσεων στη βορειοδυτική Συρία πρέπει να σταματήσουν αμέσως και ότι τέτοιου είδους επιθέσεις δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση.

Την προηγούμενη εβδομάδα οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό του συριακού στρατού εναντίον της Ιντλίμπ όπου η Δαμασκός έχει περικυκλώσει τρεις από τις 12 θέσεις παρατήρησης που ελέγχουν οι Τούρκοι στρατιώτες.

Ο Ερντογάν έστειλε τελεσίγραφο στη Δαμασκό να απομακρύνει τα στρατεύματά της από τα τουρκικά σημεία παρατήρησης έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

ΠΗΓΗ