Εξελίξεις για την ΑΟΖ: Ξεκινά η «σύγκρουση» με την Τουρκία

Ο Ο.Η.Ε. αναρτά συντεταγμένες – Ετοιμάζονται για Κρήτη και Καστελόριζο οι Τούρκοι… Από κοντά και οι φρεγάτες μας!

Αναμένει η Ελλάδα την επικείμενη ανάρτηση από τον ΟΗΕ των συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου 2019 από την Άγκυρα και την κυβέρνηση του ισλαμιστή, Φαγέζ αλ Σαράζ στην Τρίπολη.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», η εν λόγω εξέλιξη, παρότι αναμενόμενη, προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα, ο οποία προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει τις όποιες επιπτώσεις.

Άλλωστε, αξιωματούχοι της Άγκυρας έχουν δηλώσει δημοσίως ότι, μετά την ανάρτηση στην αρμόδια διεύθυνση του ΟΗΕ, ανοίγει ο δρόμος για έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει τα νότια της Κρήτης, κάτι που σημαίνει πως τουρκικά ερευνητικά, λογικά με συνοδεία στρατιωτικών πλοίων, θα σπεύσουν οργανωμένα σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Οι συντεταγμένες που έχει δώσει η Άγκυρα, έχουν στόχο να επιτύχουν την συνάντηση της τουρκικής με την λιβυκή ΑΟΖ σε ένα σύνορο μόλις 29,7 χιλιομέτρων! Σύμφωνα με αυτές, το νησί της Κρήτης έχει περιορισμένη επήρεια, η Κάσος, η Κάρπαθος και η Ρόδος την ελάχιστη δυνατή και μικρότερα νησιά, όπως το Καστελλόριζο, εντελώς ανύπαρκτη επήρεια.

Αντίθετα, προκειμένου να επιτευχθεί η τούρκο-λιβυκή οριοθέτηση, έχουν χρησιμοποιηθεί τουρκικές ακατοίκητες βραχονησίδες (νησί χωρίς οικονομική δραστηριότητα δεν δικαιούται ΑΟΖ, σε αντίθεση με το Καστελόριζο που δικαιούται), στις οποίες μάλιστα έχει αποδοθεί πλήρης επήρεια για τον καθορισμό ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι ως ΑΟΖ θεωρείται η θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης και της παραγωγής ενέργειας.

Η έκταση της ΑΟΖ υπολογίζεται έως τα 200 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή, ενώ η δικαιοδοσία του παράκτιου κράτους αφορά τα ύδατα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας (σ.σ. η επιφάνεια αποτελεί διεθνή ύδατα), ο βυθός και το υπέδαφος (διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες).

Και ενώ οι Τούρκοι υπογράφουν παράνομα μνημόνια, από την πλευρά της η Ελλάδα, πέραν της συμφωνίας οριοθέτησης με την Ιταλία για την υφαλοκρηπίδα (1977), δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία ούτε με την Αλβανία, ούτε με την Τουρκία για να οριστούν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Μάλιστα, συμφωνία δεν υπάρχει ούτε με την Αίγυπτο, ενώ η μοναδική χώρα, η οποία έχει εκ των προτέρων δεχθεί να αναγνωρίσει μελλοντική ελληνική ΑΟΖ είναι το Ισραήλ.

Τον τελευταίο καιρό, η ελληνική διπλωματία φέρεται  να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις τόσο με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο, με στόχο το ενδεχόμενο κήρυξης ελληνικής ΑΟΖ.

Στον αντίποδα, η Τουρκία δεν έχει προβεί σε κήρυξη ΑΟΖ εντός της θάλασσας της Μεσογείου, δεδομένων και των εκκρεμών διευθετήσεων τόσο με την Κύπρο, όσο κυρίως με την Ελλάδα, με την οποία δεν υπάρχει συμφωνία ούτε για τον ορισμό υφαλοκρηπίδας.

Ωστόσο, έχει καταφέρει να κηρύξει ΑΟΖ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, χάρη στην συμφωνία του 1986 με την τότε Σοβιετική Ένωση, η οποία στη συνέχεια αναθεωρήθηκε με αντίστοιχες συμφωνίες τόσο με την Ρωσία, όσο και με την Ουκρανία.

ΦΩΤΟ eurokinissi

ΠΗΓΗ