Νέο ασφαλιστικό: Σημαντική παράλειψη-αδικία για στελέχη ΕΔ-ΣΑ και Απόστρατους


Του Γιάννη Ευαγγελίδη - jevagelidis@e-typos.com

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι τον Ιούνιο αναμένεται η εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών που ισχύει από 1ης Οκτωβρίου 2019 και η χορήγηση αυξήσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, με βάση τον νέο ασφαλιστικό νόμο που προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Αυτό που θα πρέπει εμείς να επισημάνουμε είναι μια σημαντική παράλειψηστο υπό συζήτηση νομοσχέδιο και η οποία αφορά τη βάση υπολογισμού της σύνταξης για τους προερχόμενους από τις Ειδικές Δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Συγκεκριμένα, ο περιορισμός της βάσης υπολογισμού οδηγεί σε συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης που κυμαίνεται στο 50 - 55%, αντί 70%, για τις συντάξεις των κατεξοχήν μάχιμων με πτητικά, καταδυτικά κλπ. εξάμηνα που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους για την εθνική άμυνα.

Πρόκειται για μια αδικία, η οποία θα πρέπει να διορθωθεί και ήδη ο Γιάννης Βρούτσης υποσχέθηκε ότι το θέμα θα επανεξετασθεί. Άλλωστε, δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται να δαπανηθεί και κανένα τρομερό κονδύλι που δεν μπορεί να αντέξει ο κρατικός προϋπολογισμός. Τα πολλά χρήματα θα απαιτηθούν για τα παλαιά αναδρομικά όλων των συνταξιούχων από τις παράνομες μειώσεις, που εκκρεμούν στο ΣτΕ και για τα οποία ο υπουργός τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα υλοποιήσει την όποια απόφαση, με γνώμονα και τις αντοχές της οικονομίας».

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΠΛΑ ΕΞΑΜΗΝΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

Για τους εν ενεργεία αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, του Ναυτικού (και των Ειδικών Δυνάμεων) που κάθε εξάμηνο σε μάχιμες υπηρεσίες λογίζεται ως έτος, τα ποσοστά αναπλήρωσης θα βελτιωθούν εφόσον ο συνολικός χρόνος με τα διπλά εξάμηνα υπερβαίνει τα 44 έτη. Ο ρυθμός των αυξήσεων στα ποσοστά αναπλήρωσης φρενάρει απότομα μετά τα 45 έτη ασφάλισης με αποτέλεσμα τα νέα ποσοστά να γίνονται μικρότερα από αυτά του νόμου Κατρούγκαλου.

Για παράδειγμα στα 50 χρόνια ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης με το νέο νόμο είναι 55% ενώ με το νόμο Κατρούγκαλου έφτανε στο 62,8%. Στους στρατιωτικούς, με τα διπλά εξάμηνα, δεν συμφέρουν τα νέα ποσοστά γιατί φτάνουν να έχουν συνολικό χρόνο 48, 50 ή και 55 έτη. Το υπουργείο εξετάζει ήδη αλλαγές και προσανατολίζεται στο να ισχύσουν τα παλιά ποσοστά μετά τα 45 έτη για αυτή την κατηγορία των ενστόλων, ώστε όσοι αποστρατεύονται από 1/10/2019 με 50 έτη (πραγματικά και διπλά) να έχουν ποσοστό αναπλήρωσης 62,8% αντί 55%.

Με την ίδια μέθοδο θα γίνει και ο επανυπολογισμός στις συντάξεις των αποστράτων της Πολεμικής Αεροπορίας, και Ναυτικού καθώς προβλέπεται ότι διατηρούν το ευνοϊκότερο καθεστώς ανάμεσα στον παλιό και τον νέο επανυπολογισμό συντάξεων όσον αφορά τα διπλά έτη που προσαυξάνουν τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Για παράδειγμα, απόστρατος με 28 πραγματικά έτη και 22 διπλά λόγω πτητικών εξαμήνων, θα έχει επανυπολογισμό με το ποσοστό αναπλήρωσης που αντιστοιχεί σε 50 έτη. Το νέο ποσοστό διαμορφώνεται στο 55%, ενώ με το παλιό ήταν 62,8%. Συμφερότερο ποσοστό είναι το παλιό (62,8%) οπότε ο απόστρατος θα διατηρήσει το παλιό ποσοστό και την ίδια σύνταξη.

ΠΗΓΗ: Ε.Τ.  - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr]