F-16 Viper στην Ελλάδα - Υπεροπλία στο Αιγαίο: Σε αναμμένα κάρβουνα η Άγκυρα


του Κώστα Σαρικά

Ο στόχος της Πολεμικής Αεροπορίας

Σε πλήρη εξέλιξη και εντός των χρονοδιαγραμμάτων παρά τα προβλήματα βρίσκεται το πρόγραμμα αναβάθμισης των 84 μαχητικών F-16 Block 52 advanced και Βlock 52+ της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Εδώ και τρεις εβδομάδες τεχνικοί από της ΕΑΒ, μηχανικοί της Πολεμικής Αεροπορίας από τον Άραξο καθώς και εξειδικευμένα στελέχη της Αμερικανικής κατασκευάστριας εταιρίας Lockheed Martin «ξηλώνουν’» το μαχητικό το οποίο θα αποτελέσει τον «οδηγό» για την αναβάθμιση των αεροσκαφών.

Η πρώτη «Οχιά» με σειριακό αριθμό αεροσκάφους «005» έχει μεταφερθεί στο ειδικά διαμορφωμένο υπόστεγο της ΕΑΒ όπου τους επόμενους μήνες σταδιακά από Block 52 advanced θα μετατραπεί σε πρωτότυπο Viper. Η ΕΑΒ μετά από προσπάθεια με τη βοήθεια και των κατασκευαστών κατάφερε τελικά να επιλύσει το πρόβλημα στεγανότητας του υπόστεγου, το μαχητικό μεταφέρθηκε εκεί ενώ αρχικά βρισκόταν σε άλλο υπόστεγο και άρχισαν οι εργασίες.

Ήδη τα πρώτα απάρτια με τα οποία θα «χτιστεί» το Viper έχουν αρχίσει να φτάνουν από τις ΗΠΑ. Οι τεχνικοί αφαιρούν σταδιακά κάθε ηλεκτρονικό εξάρτημα από το μαχητικό ακόμα και τις καλωδιώσεις για να φτάσουν να έχουν μετατρέψει το αεροσκάφος μόνο σε «κουφάρι». Έως το τέλος του 2020 το «005» θα είναι ένα νέο ουσιαστικά μαχητικό αφού θα έχουν συναρμολογηθεί και προσαρμοστεί πάνω του όλα τα νέα εξαρτήματα. Θα πετάξει στις ΗΠΑ όπου θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από εξαντλητικές δοκιμές για να πιστοποιηθεί η πρώτη Ελληνική «Οχιά».

Ήδη η ΕΑΒ με χρήματα από τα αντισταθμιστικά ωφελήματα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για να προσλάβει επιπλέον προσωπικό ώστε να στήσει τη γραμμή παραγωγής των Viper. Τέσσερα μαχητικά, δύο διθέσια και δύο μονοθέσια από τις Πολεμικές Μοίρες σε Άραξο και Σούδα θα είναι τα πρώτα που θα εισέλθουν στα υπόστεγα της ΕΑΒ για να μετατραπούν σε «Οχιές» μέσα στο 2021 σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Και σταδιακά θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα με καταληκτική χρονιά ολοκλήρωσης του προγράμματος το 2028.

Όλες πρώτες νέες «Οχιές» οι οποίες θα βγουν από τα υπόστεγα της ΕΑΒ θα πάνε στην ίδια Πολεμική Μοίρα πιθανότατα στον Άραξο όπου θα συγκροτηθεί η πρώτη Μοίρα Viper. Εκεί θα εκπαιδευτούν πάνω στο νέο μαχητικό τα πρώτα «γεράκια» τα οποία θα αναλάβουν να πετάνε το πιο σύγχρονο F-16 στον κόσμο. Στόχος της Πολεμικής Αεροπορίας σύμφωνα με ανώτατες πηγές είναι να έχει «στήσει» μέσα στα επόμενα τρία χρόνια την πρώτη επιχειρησιακή Μοίρα αποτελούμενη από Viper.

Η απόκτηση Viper από την HAF όπως εκτιμούν οι Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας θα εκτινάξει τις επιχειρησιακές δυνατότητες και θα ανεβάσει επίπεδο την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Με δεδομένη την ποιοτική διαφορά των Ελλήνων πιλότων σε σχέση με τους Τούρκους συναδέλφους τους το γεγονός ότι θα έχουν πλέον στα χέρια τους και μακράν καλύτερο μαχητικό αλλάζει τα δεδομένα στο Αιγαίο. Πάνω από το Αρχιπέλαγος άλλωστε η καθημερινότητα δείχνει ποιος έχει το «πάνω χέρι».

Ήδη στην γειτονική χώρα καταγράφονται οι πρώτες ανησυχίες για την απόκτηση των Viper από την Ελλάδα με Τούρκους αναλυτές να κάνουν λόγο για αλλαγή των ισορροπιών. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε πρόσφατα ο Levent Ozgul «η αναβάθμιση των Ελληνικών F-16 αλλά και Mirage 2000 θα προσδώσει μεγαλύτερη αεροπορική υπεροχή αλλά και ικανότητα χτυπημάτων πάνω από το Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο μεγαλύτερος φόβος όμως των γειτόνων φαίνεται ότι είναι όχι η επόμενη αλλά η μεθεπόμενη ημέρα όταν η Ελλάδα προχωρήσει  και σε απόκτηση μαχητικών 5ης γενιάς F-35. Ο συνδυασμός σε πολεμικές επιχειρήσεις των δύο τύπων μαχητικών εκτιμάται ότι θα αυξήσει κατακόρυφα την  ισχύ της αεροπορίας η οποία θα τα διαθέτει και στην προκειμένη περίπτωση θα είναι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Την ώρα που τον επόμενο μήνα αποφασίζεται η οριστική απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των Stealth μαχητικών.

ΠΗΓΗ