Η Άγκυρα ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ στη Συρία - Ρήξη χωρίς επιστροφή στις ρωσοτουρκικές σχέσεις

ΗΤουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ να εγκαταστήσουν δύο συστοιχίες πυραύλων Patriot στα νότια σύνορά της για την αναχαίτιση και αντεπίθεση μελλοντικών επιχειρήσεων στρατευμάτων της Συρίας που υποστηρίζονται από τη ρωσική αεροπορία, σύμφωνα με το Bloomberg, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο της Τουρκίας στην Άγκυρα.

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, πάνω από δώδεκα Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε παρατηρητήρια στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ από τις κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ οι Ρώσοι σύμμαχοι του Άσαντ βομβαρδίζουν το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία που προστατεύονται από την Τουρκία.

Η Άγκυρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα μαχητικά F-16 για να χτυπήσει μονάδες του Συριακού Στρατού στην Ιντλίμπ εάν οι Patriot αναπτυχθούν στο Hatay στα σύνορα της Τουρκίας για να παράσχουν προστασία, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος είναι εξοικειωμένος με την πολιτική της Τουρκίας στη Συρία.

Η Τουρκία δεν έχει ακόμη λάβει απάντηση από την Ουάσινγκτον στο αίτημά της, το οποίο μεταδόθηκε την περασμένη εβδομάδα στον Τζέιμς Τζέφρι, τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Συρία, δήλωσε ο αξιωματούχος ζητώντας να μη γνωστοποιηθεί η ταυτότητά του. Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία αρνήθηκε να σχολιάσει.

Μία τέτοια εξέλιξη, εκτός του ότι σημαίνει ρήξη χωρίς επιστροφή στις ευάλωτες σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας, οδηγεί και σε άμεση στρατιωτική εμπλοκή ΗΠΑ-Ρωσίας στη Συρία, όπου τους τελευταίους μήνες τα στρατεύματα των δύο χώρων μπλέκονται πολύ συχνά σε εντάσεις μεταξύ τους.

Ενώ η Τουρκία ζητά την ανάπτυξη των αμερικανικών Patriot, οι δύο χώρες έχουν διεξάγει επί σειρά ετών διαμάχες σχετικά με τα τουρκικά αιτήματα για την αγορά των εν λόγω πυραύλων. Η κυβέρνηση Τραμπ αρνήθηκε να προχωρήσει σε συμφωνία, εκτός εάν η Τουρκία διέκοπτε το πρόγραμμα για τους ρωσικούς S-400 που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει απειλή για το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία προσπαθεί να σταματήσει την πρόοδο της συριακής κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και απειλεί τις προσπάθειές της να δημιουργήσει μια ζώνη ελέγχου στο Ιντλίμπ με σκοπό φυσικά την προσάρτηση της περιοχής αλλά και της ευρύτερης Βόρειας Συρίας.

Έστειλε χιλιάδες στρατεύματα στην περιοχή, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι ο στρατός του είχε ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για μια επίθεση για την προστασία των τουρκικών συμφερόντων στη Συρία.

Αποφασισμένη για ρήξη με τη Ρωσία η Άγκυρα
Μετά από τις 14 απώλειες σε τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό στη Συρία, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να απωθήσει τις συριακές δυνάμεις πριν από το τέλος του τρέχοντος μηνός, ακόμη και με το κόστος διακοπής των σχέσεων με τη Ρωσία στον τομέα του τουρισμού και του εμπορίου, δήλωσε ο αξιωματούχος στο Bloomberg.

Η Τουρκία θα στχοποιήσει τις δυνάμεις της Συρίας στην εκστρατεία για την Ιντλίμπ, όπου περίπου 40.000 υποστηριζόμενοι από την Τουρκία τζιχαντιστές, με τη "βιτρίνα" της ένοπλης αντιπολίτευσης, καθώς και περίπου 20.000 εξτρεμιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, ελέγχουν την περιοχή.

Σε όλη τη διάρκεια της μάχης για την Ιντλίμπ, η Άγκυρα και η Μόσχα έχουν διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν ζωντανή τη συνεργασία τους στη Συρία, όπου υποστηρίζουν τις αντιτιθέμενες πλευρές. Ωστόσο, η Μόσχα και η Δαμασκός δεν αποθαρρύνονται από την ανάπτυξη του τουρκικού στρατού και την Τετάρτη το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα ήταν "η χειρότερη επιλογή".

Η στάση μεταξύ των δύο περιφερειακών διεκδικητών γεωπολιτικής επιρροής απειλεί μια ρήξη στη σχέση τους και ωθεί την Τουρκία να επανεκκινήσει τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ μετά από χρόνια έντασης, ανατρέποντας έτσι το γεωπολιτικό κατεστημένο σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.ΠΗΓΗ