Επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης


Το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης επισκέφθηκε σήμερα, Τρίτη 17 Μαρτίου 2020, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ενημερώθηκε για όλα τα τρέχοντα ζητήματα από την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός δήλωσε τα ακόλουθα:

«Εξοχοτάτη Κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Αποτελεί πολύ μεγάλη τιμή και ιδιαίτερη χαρά να σας υποδέχομαι σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην πρώτη επίσκεψή σας σε Υπουργείο μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, κάτι το οποίο εκτιμούμε ότι είναι ακόμα περισσότερο σημαντικό.

Η παρουσία σας στο χώρο όπου σχεδιάζεται, οργανώνεται και υλοποιείται η πολιτική Εθνικής Άμυνας αποτελεί σήμα αναγνώρισης και σεβασμού προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, που καθημερινά και σε όλο το εύρος της ελληνικής Επικράτειας, εγγυώνται την ευημερία και την ασφάλεια των Ελλήνων, έναντι οποιουδήποτε επιβουλεύεται την ελευθερία τους.

Η διαμορφωμένη κατάσταση σήμερα σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο χαρακτηρίζεται από έντονα φαινόμενα αστάθειας, ρευστότητας και ευμετάβλητων ισορροπιών ισχύος. Η Ελλάδα, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της, αλλά και της στρατηγικής αξίας που κατέχει στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, βρίσκεται σε ένα ταχέως εξελισσόμενο και απαιτητικό περιβάλλον, αντιμετωπίζοντας πολύ σημαντικές προκλήσεις ασφαλείας.

Ειδικότερα, το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό ζήτημα έχει εξελιχθεί σε βραδυφλεγή βόμβα για τις χώρες υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, απειλώντας άμεσα τις εσωτερικές τους δομές και εγείροντας σημαντικά προβλήματα διαχείρισής του, ακόμη και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η στάση δε της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στο υπόψη ζήτημα -αλλά και σε όλα τα ζητήματα των διμερών σχέσεων- είναι διαχρονικά προβληματική. Κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες όμως, η τουρκική πλευρά έχει προβεί σε έναν ωμό εκβιασμό κατά της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην προσπάθειά της να διαχειριστεί την πίεση που αντιμετωπίζει στα σύνορά της με τη Συρία, έχει οδηγήσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών στη μεθόριο με την Ελλάδα. Επιδιώκει αφ’ ενός να λάβει ανταλλάγματα και στήριξη από την Ευρώπη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει στη Συρία ή για τη δική της διαχείριση του Προσφυγικού στο εσωτερικό της και αφ’ ετέρου να πιέσει ακόμα περισσότερο μέχρι το σημείο της εσωτερικής αποσταθεροποίησης τη χώρα μας.

Η Ελλάδα λοιπόν, καλείται να αντιμετωπίσει με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα ένα σύνολο σύνθετων και πολυδιάστατων προκλήσεων, με ορθολογικό τρόπο, στρατηγική ψυχραιμία στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, έχοντας ως βασικό γνώμονα την ικανοποίηση των εθνικών της συμφερόντων και την εξασφάλιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Για την αντιμετώπιση λοιπόν αυτών των προκλήσεων, έχουμε υιοθετήσει πολιτικές που θέτουν ως εθνική προτεραιότητα τη συνεργασία, την ειρήνη και την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως παρόχου ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην εν λόγω εθνική προσπάθεια, υλοποιείται μέσω της άσκησης ενεργούς και πολυδιάστατης αμυντικής διπλωματίας, η οποία έχει άμεσες προεκτάσεις στο πολιτικό σκέλος.

Ταυτόχρονα, σε εθνικό επίπεδο συνεχίζουμε να συνδράμουμε στο κοινωνικό σύνολο, αναλαμβάνοντας δράσεις για την ανακούφιση των πολιτών από μεγάλες και απρόβλεπτες φυσικές καταστροφές, την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης και την παροχή κοινωνικής προσφοράς, όποτε απαιτηθεί, δηλώνοντας στους πολίτες της χώρας, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι δίπλα τους. Συνηθίζω να λέω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι δίπλα στους πολίτες διότι τα στελέχη τους προέρχονται από την κοινωνία.

Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, το Υπουργείο μας συμβάλλοντας καθοριστικά στη εθνική προσπάθεια που έχει αναληφθεί από την Κυβέρνηση, έχει προβεί σε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη των επιχειρησιακών του δυνατοτήτων, τη διασφάλιση της Υγείας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και την αποφυγή διασποράς του ιού.

Ταυτόχρονα, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητές μας, είμαστε σε ετοιμότητα να παράσχουμε την κατάλληλη υποστήριξη, εφόσον απαιτηθεί, στις συντονισμένες ενέργειες των λοιπών Υπουργείων κι αυτό πράττουμε σε ωριαία βάση.

Κυρία Πρόεδρε,

Ως πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχουμε θέσει ως στόχο την περαιτέρω ισχυροποίησή τους και την απόλυτη αναβάθμιση της αποτρεπτικής τους ικανότητας. Προκειμένου να ευοδωθεί η προσπάθειά μας, ακολουθούμε μία προσεκτική και μελετημένη στρατηγική, έχοντας πάντα ως παρακαταθήκη το διεθνώς αναγνωρισμένο ρόλο της χώρας, ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, διατηρούμε σε ύψιστο επίπεδο τη μαχητική ισχύ και ικανότητά μας. Σας διαβεβαιώνω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα εκτελέσουν την αποστολή τους στο ακέραιο, όταν και όπου απαιτηθεί.

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και σας εύχομαι υγεία, καλή τύχη και δύναμη στα νέα σας καθήκοντα».

Ακολούθησε αναλυτική ενημέρωση της Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γενικός Γραμματέας κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ. Κατά την ενημέρωση, μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με το ΕΦ1 στις Καστανιές Έβρου, απ’ όπου στέλεχος του Ελληνικού Στρατού ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη σημερινή κατάσταση και τη δραστηριότητα κατά μήκος της συνοριογραμμής που βρίσκεται στη Ζώνη Ευθύνης του Φυλακίου.