Διόπτρες νυχτερινής όρασης και σκόπευσης: Μια επένδυση που αξίζει για τον ΕΣ


Η αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο μας δόθηκε από την είδηση της δωρεάς 35 συνολικά συστημάτων νυχτερινής όραση στον Ελληνικό Στρατός (ΕΣ), την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) και το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) από δύο (2) κορυφαίες ελληνικές εταιρίες: Τη Theon Sensors και τη Miltech Hellas.

Συγκεκριμένα, η Τheon Sensors δώρισε 25 μονόκυαλα νυχτερινής όρασης ARGUS και πέντε (5) θερμικές κάμερες THERMIS LR. Η Miltech Hellas δώρισε πέντε (5) θερμικά συστήματα MLT-IRS-60 και MLT-IRB-75A.

Ευθύμιος Λάζος defencereview.gr

Με αφορμή αυτές τις δύο (2) δωρεές θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τη γνώμη μας, ότι η επένδυση στις διόπτρες νυχτερινής όρασης και σκόπευσης και η γενικευμένη χρήση τους θα παρήγαγε σοβαρό πλεονέκτημα για τον ΕΣ, καθώς θα διεύρυνε το φάκελο εμπλοκής του: ο Έλληνας στρατιώτης θα μπορεί να πολεμά ημέρα και νύχτα, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, θα στοχεύει καλύτερα σε μεγαλύτερες αποστάσεις και τελικά να έχει καλύτερη αίσθηση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο καλείται να φέρει εις πέρας την αποστολή του.

Η τεχνολογία νυχτερινής όρασης περιλαμβάνει δύο (2) κύριους τύπους συστημάτων: Τους ενισχυτές φωτός (Light Amplification) και τα συστήματα θερμικής ή υπέρυθρης απεικόνισης (Thermal/Infrared Imaging). Οι διόπτρες ενίσχυσης φωτός λαμβάνουν ελάχιστες ποσότητες φωτός από το περιβάλλον και μετατρέπουν την ενέργεια του φωτός (φωτόνια) σε ηλεκτρική ενέργεια (ηλεκτρόνια). Τα ηλεκτρόνια περνούν μέσα από έναν πολύ λεπτό δίσκο με εκατομμύρια καλούς αγωγούς ενέργειας. Κατά την πορεία τους προσκρούουν στα τοιχώματα των αγωγών και έτσι απελευθερώνονται χιλιάδες ηλεκτρόνια, τα οποία αναπηδούν πάνω σε μία φωσφορίζουσα οθόνη που μετατρέπει τα ηλεκτρόνια σε φωτόνια, επιτρέποντας στον παρατηρητή να βλέπει και να παρατηρεί τον περιβάλλοντα χώρο ακόμα και μέσα στο σκοτάδι.

Τρία (3) είναι τα βασικά χαρακτηριστικά μίας διόπτρας, τα οποία προσδιορίζουν την ποιότητα της απεικόνισης: Η ευαισθησία της διόπτρας, η ισχύς του σήματος και η ανάλυση της απεικόνισης. Ο βαθμός ευαισθησίας της διόπτρας (ή η διαδικασία της φωτοαντίδρασης) χαρακτηρίζει την ικανότητα της να αναγνωρίζει το διαθέσιμο φως στον περιβάλλοντα χώρο. Η ισχύς του σήματος είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας και αφορά στην ικανότητα της διόπτρας να λαμβάνει και να αποδίδει ισχυρές απεικονίσεις. Τέλος, στην ανάλυση της απεικόνισης οφείλεται η καθαρότητα και η ευκρίνεια της τελικής απεικόνισης.

Η 1η γενιά συστημάτων εξαρτιόταν, σε μεγάλο βαθμό, από το εξωτερικό φως για την ενίσχυση της ενέργειας του φωτός. Μετά τη μετατροπή τους, τα ηλεκτρόνια περνούσαν μέσα από μία συσκευή σε σχήμα κώνου, η οποία επιτάχυνε την κίνησή τους. Στη συνέχεια αναπηδούσαν στη φωσφορίζουσα οθόνη με μεγαλύτερη ταχύτητα και ενέργεια, προβάλλοντας την εικόνα του περιβάλλοντος. Ωστόσο, η συγκεκριμένη διαδικασία επιτάχυνσης των ηλεκτρονίων δημιουργούσε παραμόρφωση της εικόνας και καταπονούσε τη διόπτρα. Η 2η γενιά είχε τα ίδια τεχνικά προβλήματα με την πρώτη, αλλά χρησιμοποιούσε καλύτερα υλικά μετατροπής των φωτονίων σε ηλεκτρόνια. Επίσης, μπορούσε να λειτουργήσει κάτω από συνθήκες χαμηλότερου περιβάλλοντος φωτός.

Η 3η γενιά σηματοδότησε την ανάπτυξη της τεχνολογίας μικροδιαύλων, η οποία μπορεί να πολλαπλασιάσει τα ηλεκτρόνια κατά χιλιάδες. Η τεχνολογία αυτή εκμηδενίζει το πρόβλημα την παραμόρφωσης της εικόνας, ακόμα και σε συνθήκες σχεδόν απόλυτου σκότους. Η 4η γενιά χρησιμοποιεί προηγμένα και εξαιρετικά ευαίσθητα υλικά, τα οποία επιτυγχάνουν αποτελεσματικότερες διαδικασίες μετατροπής των φωτονίων σε ηλεκτρόνια, σε συνθήκες σχεδόν απόλυτου σκότους. Επίσης, παρουσιάζουν καλύτερη ανάλυση της απεικόνισης με μεγάλες τιμές Lp/mm (Line Pairs/Millimeters). Η μονάδα Lp/mm μετρά την ποιότητα ανάλυσης της απεικόνισης. Όσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός Lp/mm, τόσο καθαρότερη είναι η ανάλυση της απεικόνισης.

ΠΗΓΗ