Ο κορονοϊός έκλεισε τους ληστές στα σπίτια τους - Ποιοι είναι τώρα οι φόβοι της ΕΛ.ΑΣ.


Κατακόρυφη πτώση που φθάνει έως και το 90% σε κλοπές και ληστείες καταγράφει η ΕΛ.ΑΣ. μετά την επέλαση του κορονοϊού στη χώρα μας - Ποιοι είναι τώρα οι φόβοι της ΕΛ.ΑΣ.

Ακόμα και οι ληστές φαίνεται ότι αποφάσισαν να... μείνουν σπίτι τους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Τις τελευταίες εβδομάδες και ιδίως από τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας που εφαρμόζεται η απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων σε όλη την επικράτεια, το αστυνομικό δελτίο καταγράψει πλέον απειροελάχιστες κλοπές και ληστείες.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι σε μηνιαία βάση, πριν εμφανιστεί τη χώρα μας το νέο στέλεχος της γρίπης, διαπράττονταν γύρω στις 1.900 με 2.000 διαρρήξεις σπιτιών πανελλαδικά (εκ των οποίων οι μισές στην Αττική), 500 κλοπές σε μέσα συγκοινωνίας (λεωφορεία, τρένα, κ.λπ.), 1.000 κλοπές σε άλλους δημόσιους χώρους, 150 αρπαγές τσαντών, 20 ληστείες σε καταστήματα, 15 σε οδηγούς ταξί, 10 σε πρακτορεία του ΟΠΑΠ και άλλες 150 σε διάφορα άλλα σημεία όπως π.χ. πρατήρια υγρών καυσίμων. Όπως εκτιμούν από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, όλοι αυτοί οι αριθμοί έχουν πέσει σε ποσοστό που φθάνει το 80% με 90% (δεν υπάρχει ακόμη ακριβές ποσοστό καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η χρονική περίοδος συνολικής καταγραφής).

Όλα τα σπίτια έχουν κόσμο και οι δρόμοι είναι άδειοι

Είναι εμφανές ότι τόσο οι κλέφτες όσο και οι ληστές έχουν κάνει ένα βήμα πίσω στις άνομες δραστηριότητές τους, φοβούμενοι τα όσα συμβαίνουν με τον κορονοϊό, αλλά και γνωρίζοντας πως όλοι πλέον βρίσκονται στα διαμερίσματά τους και πως τα γύρω σπίτια είναι γεμάτα με κόσμο. Συν τοις άλλοις, το γεγονός ότι οι δρόμοι πλέον είναι άδειοι αποτελεί έναν ακόμη λόγο να τους αποτρέπει να κινηθούν. Οι αστυνομικές δυνάμεις μόλις λάβουν σήμα επεμβαίνουν πλέον σε χρόνο ρεκόρ αφού δεν συναντούν κίνηση, ενώ και οι παραβάτες εντοπίζονται πολύ ευκολότερα από τις κάμερες κυκλοφορίας.


Ανησυχία για κλοπές αυτοκινήτων και σούπερ μάρκετ

Στον αντίποδα υπάρχει στην ΕΛ.ΑΣ. μια ανησυχία μήπως τυχόν και αυξηθούν οι κλοπές αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών επειδή οι κάτοχοί τους μένουν κλεισμένοι στο σπίτι και δεν τα εποπτεύουν συχνά. Σε μηνιαία βάση θα πρέπει να τονιστεί ότι προ κορονοϊού καταγράφονταν περίπου 3.000 κλοπές τροχοφόρων στην επικράτεια, αριθμός προφανώς διόλου ευκαφρόνητος. Η δεύτερη ανησυχία είναι μήπως αυξηθούν επίσης οι εκρήξεις τραπεζικών μηχανημάτων αυτόματης συναλλαγής ΑΤΜ και από τις 6 με 10 το πολύ που είχαμε κάθε μήνα, ανέλθουν ακόμη περισσότερο. Αυτό όμως μένει να φανεί, όπως επίσης το εάν «χτυπηθούν» περισσότερα σούπερ μάρκετ, περίπτερα, φαρμακεία και βενζινάδικα που παραμένουν ούτως ή άλλως ανοικτά καθώς επίσης και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και έχουν μέσα πολύτιμα εμπορεύματα.

Οι εντολές του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έστειλε προ ημερών έγγραφο σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που αναφέρει ότι λόγω της πανδημίας θα πρέπει να υπάρξει «εκπόνηση και εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων και δράσεων για την αστυνόμευση περιοχών, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα απώλειας περιουσιών σε εμπορικούς δρόμους, συνέπεια της αναστολής λειτουργίας τους».

Ανακατανομή προσωπικού

Αυτό τον καιρό η ΕΛ.ΑΣ. έχει επίσης την ευχέρεια να προχωρεί σε ανακατανομή του προσωπικού, ρίχνοντας περισσότερους ένστολους στην ανάγκη εποπτείας των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού και στον επικουρικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Σώμα σχεδόν σε όλα τα επιχειρησιακά σχέδια. Κι αυτό γιατί υπάρχουν πάνω από 1.000 αστυνομικοί που λόγω της κατάστασης που έχει περιέλθει η χώρα δεν έχουν απτό αντικείμενο. Για παράδειγμα όσοι είχαν επιφορτιστεί με την μεταγωγή κρατουμένων αυτό τον καιρό δεν έχουν αντικείμενο αφού τα δικαστήρια είναι κλειστά.

Ομοίως δεν έχουν πολύ δουλειά και όσοι βρίσκονται σε υπηρεσίες που άπτονται του οικονομικού εγκλήματος ή της Δίωξης Εκβιαστών Ασφάλειας Αττικής από τη στιγμή που π.χ. τα νυχτερινά κέντρα στα οποία γίνονται εκβιασμοί είναι κλειστά. Όλοι αυτοί οι αστυνομικοί αναλαμβάνουν τώρα να συνδράμουν ποικιλοτρόπως κατά του κορονοϊού.

ΠΗΓΗ