Η ΠΙΘΑΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ERDOGAN


Η Τουρκία μόλις χθές δήλωσε το δεύτερο της κρούσμα από τον κορωναιό. Σημειώνεται ότι η Τουρκία διαθέτει το δικό της μηχανισμό ελέγχου δειγμάτων αν κάποιος έχει ή όχι προσβληθεί από τον κορωναιό.

Ο εν λόγω μηχανισμός διαφημίζεται από τους τούρκους ως ο καλύτερος που υπάρχει παγκοσμίως, αφού θέλει μόλις 90 λεπτά προκειμένου να διαγνώσει αν κάποιος νοσεί από τον κορωναιό, ενώ όλοι οι άλλοι θέλουν πολλές ώρες. Ωστόσο το γεγονός ότι η Τουρκία έχει μόλις 2 κρούσματα κορωναιού, ενώ ο τουρκικός μηχανισμός ανίχνευσής του  φέρεται ότι έχει χαμηλή αξιοπιστία ,και το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιείται από καμμία άλλη χώρα παγκοσμίως , μας οδηγεί σε σκέψεις.

Είναι γνωστός ο συγκεντρωτικός έλεγχος τον οποίο ασκεί το καθεστώς Erdogan σε όλες τις πτυχές της τουρκικής κοινωνίας. Η  ήδη νοσούσα και αδύναμη τουρκική οικονομία στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στον τουρισμό. Στην περίπτωση εκείνη που στην Τουρκία υπάρξουν εκτεταμένα κρούσματα κορωναιού, τότε θα συμβούν αναγκαστικά δύο δυσάρεστα πράγματα αναφορικά με την τουρκική οικονομία.

Πρώτον θα πληγεί ο τουρισμός , με συνέπεια την απώλεια σημαντικών εσόδων για την τουρκική οικονομία.
Δεύτερον η Τουρκία θα αναγκαστεί να λάβει μία σειρά επώδυνων για την ίδια οικονομικών μέτρων, σε μία προσπάθεια αντίστοιχη με όλα τα κράτη παγκοσμίως ,αριθμητικής   περιστολής των κρουσμάτων του κορωναιού.

Ως συμπέρασμα των ανωτέρω θα έλεγα ότι θεωρώ πάρα πολύ πιθανό στην Τουρκία να υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα κορωναιού από τα 2 που αναφέρθηκαν. Σε τέτοια περίπτωση αναμένω σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μία έκρηξη των κρουσμάτων του κορωναιού στην Τουρκία , με ενδεχόμενη μελλοντική  κατάρρευση του τουρκικού συστήματος υγείας , ακολουθώντας κατά πόδας την Ιταλία.

Η ισοτιμία τουρκικής λίρας έναντι δολαρίου ήταν προχθές 6.3 λίρες/1 δολάριο κάτι που αναμένω να επιδεινωθεί περαιτέρω πλήν θεαματικού απροόπτου, όπως λόγου χάρη η παροχή έκτακτης οικονομικής  βοήθειας για παράδειγμα από το Κατάρ, το οποίο να μη λησμονούμε ήταν και είναι ο κύριος χρηματοοικονομικός σπόνσορας της Τουρκίας εδώ και χρόνια ή από άλλη χώρα.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία έχει ήδη διαθέσει μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων της προκειμένου να κρατήσει τη διολίσθηση του εθνικού της νομίσματος έναντι του δολαρίου. Συνεπώς  η Τουρκία έχει σχεδόν εξαντλήσει τις οικονομικές της δυνατότητες  και άρα τα μέτρα που μπορεί να λάβει για την οικονομική ανακούφιση της τουρκικής κοινωνίας λόγω κορωναιού είναι πολύ περιορισμένα. Συνεπώς η αγανάκτηση του τουρκικού λαού αναμένω να μεγαλώσει. Το ίδιο και η ανεργία, αφού η τουριστική σεζόν λόγω κορωναιού αναμένω να είναι πεσμένη και μικρότερης χρονικής διάρκειας από το σύνηθες , γεγονός το οποίο αναμένω να προσθέσει νέους ανέργους στην Τουρκία.

Τέλος η τουρκική αντιπολίτευση περιμένει στη γωνία των Erdogan, να του χρεώσει την  αποτυχία προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορωναιού.

Οι εξελίξεις εκτιμώ ότι το προσεχές δίμηνο  θα είναι εκρηκτικές στο εσωτερικό της Τουρκίας και ιδιαίτερα στενάχωρες και επικίνδυνες για το καθεστώς Erdogan , ενώ η ιδιαιτερότητα της πανδημίας του κορωναιού, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στον Erdogan για εξαγωγή της κρίσης, αποδίδοντας ως συνήθως οτιδήποτε κακό συμβαίνει στην Τουρκία στους « υποτιθέμενους  Δυτικούς εξωτερικούς εχθρούς και κυρίως την Ελλάδα».

Μένει να δούμε αν τελικά τα παραπάνω σημάνουν και την κατάρρευση του καθεστώτος Erdogan, γεγονός το οποίο εκτιμώ ότι συγκεντρώνει πάρα πολλές πιθανότητες.

Παναγιώτης Νάστος
Σχης (ε.α)-Αναλυτής-Συγγραφέας