Σφαγή Τούρκων & τζιχαντιστών στη Β. Συρία: Τουρκικά ελικόπτερα εκκενώνουν δεκάδες νεκρούς & τραυματίες


Οι Τούρκοι έχασαν και επίσημα τον έλεγχο των τζιχαντιστών

Πηγές του συριακού παρατηρητηρίου (SOHR) αναφέρουν ότι ελικόπτερα που ανήκουν στον τουρκικό στρατό εισήλθαν χθες αργά το απόγευμα στην περιοχή της Συρίας, με κατεύθυνση προς τις τουρκικές θέσεις στο νοτιοανατολικό Ιντλίμπ, για να μεταφέρουν νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στρατιώτες των τουρκικών στρατευμάτων μετά από συγκρούσεις με Τζιχαντιστές.

Οι Τζιχαντιsτές αντιδρούν στα σχέδια της Τουρκίας στον αυτοκινητόδρομο M4 και τη συμφωνία με την Ρωσία.

Ακτιβιστές του Συριακού Παρατηρητηρίου έχουν τεκμηριώσει τη δολοφονία δύο μελών της ισλαμικής οργάνωσης Hayyaat Tahrir Al-Sham και τον τραυματισμό τριών άλλων, όταν τουρκικά αεροσκάφη κτύπησαν ένα αυτοκίνητο που κινούνταν στην πόλη Al-Nayrab στην ανατολική περιοχή του Ιντλίμπ.

Μετά από αυτή την επίθεση ακολούθησε επίθεση των μελών της οργάνωσης HTS σε τουρκικές θέσεις στην περιοχή Al-Nayrab ως απάντηση στη δολοφονία τεσσάρων διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένων και άλλων μελών του HTS, που συμμετείχαν σε διαδήλωση της οργάνωσης Al-Karama που πραγματοποιήθηκε στον αυτοκινητόδρομο M4.

Πηγές του SOHR ανέφεραν ότι οι τουρκικές δυνάμεις κατεδάφισαν τις περισσότερες σκηνές στην περιοχή όπου υπήρχαν οι πρόχειρες εγκαταστάσεις της οργάνωσης Al-Karama κοντά στην πόλη Al-Nayrab στον αυτοκινητόδρομο Μ4, καθώς αυτές είχαν δημιουργηθεί από διαδηλωτές που αντιτίθενται στη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και Ρωσίας.

Οι ακτιβιστές του SOHR ανέφεραν πολλές εκρήξεις και πυρά από βαρέα όπλα στην περιοχή. Αυτές οι εξελίξεις σημειώθηκαν μετά την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων από τη μία πλευρά και των Τζιχαντιστών και των φατριών τους από την άλλη με επικεφαλής την οργάνωση Hayyaat Tahrir Al-Sham.

Πηγές του SOHR επιβεβαίωσαν ότι είχαμε κανονικό πόλεμο με πυρά πολυβόλων μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και τυφεκίων που έπληξαν τουρκικές θέσεις κοντά στο Al-Nayrab. Εν τω μεταξύ, τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνώρισης πετούν πάνω από την περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των μαχητών του HTS και των συνεργατών της αποκαλούμενης συριακής «Κυβέρνησης Σωτηρίας», που είχαν σκοτωθεί από τουρκικά πυρά νωρίς το πρωί αυξήθηκαν σε τέσσερις.


Σύμφωνα με πηγές SOHR, οι τουρκικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ στην περιοχή αυτή την αυγή αφού δέχτηκαν επίθεση από ομάδες τζιχαντιστών.

Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο πλέον είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι δεν μπορούν να ελέγξουν σε καμία περίπτωση τους Τζιχαντιστές στο Ιντλίμπ και υπάρχει ο φόβος γενικευμένων πολεμικών συμπλοκών ανάμεσα τους.

Το Ιντλίμπ αποτελεί το τελευταίο προπύργιο του ισλαμικού κράτους στη Συρία και η διάλυση του αποτελεί ζήτημα τιμής για το συριακό και ρωσικό στρατό. Οποιαδήποτε κλιμάκωση από εδώ και στο εξής θα έχει αυτόν χαρακτήρα ανάμεσα σε Τούρκους και Τζιχαντιστές και όλα τα ενδεχόμενα θα είναι πλέον ανοικτά.



ΠΗΓΗ