Η ΜΙΤ “τρύπησε” την αμερικανική ασφάλεια: Ανεξέλεγκτη δράση Τούρκων πρακτόρων στις ΗΠΑ


Τουρκικές επιχειρήσεις κατασκοπείας σε αμερικανικό έδαφος μπροστά στα μούτρα της κυβερνήσεως Τραμπ, προκαλούν πολλά ερωτηματικά για την στάση του στον “φίλο” Ερντογάν.

Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον και τα τουρκικά προξενεία στη Νέα Υόρκη και το Χιούστον υλοποιούν επιχειρήσεις κατασκοπείας όλων των επικριτών της κυβέρνησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλύπτει ο Τούρκος Γκιουλενιστής δημοσιογράφος Α.Μποζκούρτ.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, με ημερομηνία 5 Φεβρουαρίου 2020 που δημοσιεύει το Nordic Monitor, Τούρκοι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν διπλωματικές διευκολύνσεις για τη συλλογή πληροφοριών για υπηκόους και κατοίκους των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καζακστάν.

Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της συνθήκης της Βιέννης που ρυθμίζει την συμπεριφορά των διπλωματών και των προξενικών αρχών. Τα έγγραφα δείχνουν την διενέργεια τουρκικών υπερπόντιων επιχειρήσεων πληροφοριών ελεγχόμενα από τα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα.

Τα απόρρητα έγγραφα αναφέρουν ότι παρακολουθούνται όλα τα άτομα που είναι συνδεδεμένα με την ομάδα Gülen, με επικεφαλής τον Τούρκο Μουσουλμάνο Ιμάμη Fethullah Gülen με έδρα τις ΗΠΑ.

Η έκθεση αυτή με πληροφορίες από τις ΗΠΑ αφορούσε την συλλογή πληροφοριών που παρείχαν οι τουρκικές πρεσβείες και προξενεία, διαβιβάζονταν σε διάφορους κλάδους της τουρκικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας, του εισαγγελέα στην Άγκυρα και φυσικά του ΥΠΕΞ.

Άλλο απόρρητο έγγραφο του Φεβρουαρίου 2020 που κατατέθηκε στην τουρκική αστυνομία αφορούσε άτομο που ζούσε στο Καζακστάν.

Τούρκοι διπλωμάτες στο Αλμάτι, Καζακστάν, χαρακτήρισαν για παράδειγμα τον M. Özcan, έναν Τούρκο επιχειρηματία ως μέλος της οργάνωσης Γκιουλέν και έτσι του κατασχέθηκε η εταιρεία στην Τουρκία.

Ο ίδιος διώχθηκε λόγω των συνδέσεών του με την οργάνωση Γκιουλέν, ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν φυλάκισε τόσο τον γιο του Enes Özcan όσο και την κόρη του Zehra Bozkurt με ψευδείς κατηγορίες προκειμένου να τον πιέσει να επιστρέψει στην Τουρκία.

Τα έγγραφα επιβεβαιώνουν ότι οι τουρκικές διπλωματικές και προξενικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, συστηματικά κατασκοπεύουν τους επικριτές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκεντρώνουν πληροφορίες για τους Τούρκους που ζουν στην εξορία και στην συνέχεια τις διαβιβάζουν στην Άγκυρα.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ορισμένες τουρκικές ενώσεις διασποράς στην ΕΕ κατηγορήθηκαν ότι λειτουργούσαν ως το μακρύ χέρι του καθεστώτος Ερντογάν στην Ευρώπη, και ορισμένες από αυτές έχουν τεθεί υπό επιτήρηση από τις υπηρεσίες πληροφοριών των χωρών που βρίσκονται.

“Υπάρχουν πλέον τεράστιες ενδείξεις ότι η Τουρκία, μέσω των πληρεξουσίων της (ΜΙΤ), διενεργεί παράνομη κατασκοπεία στο αμερικανικό έδαφος, ειδικά όσον αφορά τους Γουλενιστές, τους Κούρδους και τους πολιτικούς αντιφρονούντες.


Η κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να απελάσει τους Τούρκους διπλωμάτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι σύμμαχοι δεν διεξάγουν τέτοιου είδους κατασκοπεία στο αμερικανικό έδαφος. Πρέπει να υπάρχει συνέπεια για μια τέτοια ενέργεια», δήλωσε ο Ρούμπιν.

«Είναι ώρα να τερματίσουμε τη μυθοπλασία, διότι ορισμένα ιδρύματα και οργανώσεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από πληρεξούσια ιδρύματα της ΜΙΤ.

Εφόσον ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τέτοιες οργανώσεις για να παρακάμψει το νόμους ή να διεξάγει παράνομη κατασκοπεία, είναι καιρός οι αμερικανικές αρχές τους να τον αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, εξαπολύοντας όλες τις κυρώσεις βάσει του νόμου, συμπεριλαμβανομένης των κατηγοριών περί κατασκοπείας», είχε δηλώσει παλαιότερα ο γνωστός πρώην Αμερικανός διπλωμάτης Μ.Ρούμπιν και είχε απόλυτο δίκιο.

Δείτε σχετικά έγγραφα:


ΠΗΓΗ