Αλκ. Στεφανής: Μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΦΕΘΑ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ ΣΤΕΦΑΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΉ “MEGA MAG” TOY Τ/Σ “MEGA CHANNEL”

ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΟΥΣΚΙΔΗΣ: Καλή σας ημέρα κ. Στεφανή, Χριστός Ανέστη!

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Καλή σας ημέρα, Χριστός Ανέστη σε σας κ. Φουσκίδη, σε σας κ. Παπαδόπουλε και βεβαίως στους τηλεθεατές σας. Καλή επιτυχία και καλή δύναμη!

ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΟΥΣΚΙΔΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ και σε σας το ίδιο εύχομαι.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Πριν ξεκινήσετε, θα ήθελα να πω το εξής: Ημέρα του Αγίου Γεωργίου σήμερα, γιορτάζει ο Προστάτης του Ελληνικού Στρατού. Ευχόμαστε λοιπόν σε όλα τα μέλη του Στρατού Ξηράς να συνεχίσουν με επιτυχία τον σκληρό αγώνα τους. Ο Προστάτης Άγιος να τους έχει πάντα υπό την σκέπη του, χαρίζοντας νίκες στον Ελληνικό Στρατό.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΟΥΣΚΙΔΗΣ: Αμήν! Αμήν και υψηλό ηθικό ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες ημέρες. Να σας ρωτήσω κ. Στεφανή, μιας και είμαστε στον αστερισμό του κορονοϊού, στον δρόμο προς την άρση των μέτρων: Έχουν συζητηθεί συγκεκριμένα μέτρα για τα στρατόπεδα για παράδειγμα, για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που και υγιές πρέπει να μείνει σε κάθε περίπτωση και βεβαίως να τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα, όπως τα ακούμε τις τελευταίες ημέρες;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Η υγειονομική κρίση έχει αναδείξει εξαιρετικά χαρακτηριστικά σε πολλαπλά επίπεδα. Ένα από αυτά είναι η άριστη συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας, υπό τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Έχουμε αναλάβει συνολικά τριάντα δράσεις προς το εσωτερικό των Ενόπλων Δυνάμεων και δέκα δράσεις προς το εξωτερικό, επ’ ωφελεία όλης της κοινωνίας. Συνεκτιμούμε αυτές τις δράσεις συνεχώς, εφαρμόζοντας πιστά και με απόλυτη πειθαρχία τα μέτρα της Κυβέρνησης.

Όταν λοιπόν η Κυβέρνηση – θα δώσω ένα παράδειγμα – αποφασίζει να ανοίξει τα δικαστήρια, και τα στρατιωτικά δικαστήρια, η Στρατιωτική Δικαιοσύνη θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Είμαστε πλήρως εναρμονισμένοι.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΟΥΣΚΙΔΗΣ: Υπάρχουν ζητήματα σχετικά με μάσκες που θα πρέπει να φέρουν στα στρατόπεδα οι άνθρωποι εκεί, που δραστηριοποιούνται καθημερινώς εκεί, οι στρατιώτες και βεβαίως τα στελέχη. Υπάρχει κάποια τέτοια οδηγία ή ακόμη είναι νωρίς, δεν έχετε συγκεκριμένα πράγματα στα χέρια σας;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Κάθε δύο μέρες γίνεται σύσκεψη υπό τον κ. Υπουργό με τη συμμετοχή της Πολιτικής και της Στρατιωτικής Ηγεσίας. Εκεί αξιολογείται η κατάσταση, αναλύονται οι οδηγίες που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Υγείας και αυτές μεταφέρονται προς τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το καταλαβαίνετε πολύ καλά τόσο εσείς, όσο και οι τηλεθεατές σας, ότι ενώ όλοι μένουν σπίτι, οι Ένοπλες Δυνάμεις μένουν στη σκοπιά, υλοποιώντας την αποστολή τους, εφαρμόζοντας βέβαια όλα τα μέτρα. Εκεί που πρέπει να φορούν μάσκες, το κάνουν. Έχουμε επάρκεια από μάσκες και τα στρατιωτικά εργοστάσια παρασκευάζουν μάσκες, 20.000 για τις Ένοπλες Δυνάμεις και παράλληλα άλλες 50.000 τις οποίες δίνουμε στο Υπουργείο Υγείας. Παρασκευάζουμε μόνοι μας αντισηπτικό υγρό και απολυμαντικό σαπούνι. Όλα αυτά υπάρχουν σε αφθονία παντού και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε ελάχιστα κρούσματα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Και αυτό είναι και πολύ σημαντικό. Έως πριν από λίγες μέρες κ. Στεφανή, το επίκεντρο όλων ήταν στον Έβρο, στα όσα είχαν συμβεί εκεί και στις Καστανιές. Θα ήθελα να μας δώσετε μία εικόνα τώρα που βρισκόμαστε και αν εκτιμάτε το γεγονός ότι έπεσαν πάρα πολύ οι τόνοι, έληξε με έναν τρόπο η ιστορία λόγω κορονοϊού, ότι μπορεί να επανέλθει μόλις όλα αυτά τελειώσουν;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Θα ήθελα πριν απαντήσω στο ερώτημα σας, το οποίο είναι περισσότερο τακτικό – δηλαδή τί έγινε στο τακτικό πεδίο – να κάνω ένα βήμα πίσω. Θα μου το επιτρέψετε, για να σας δώσω τη μεγάλη εικόνα. Όταν το 2008 ξεκίνησε η οικονομική κρίση, όλοι είπαν ότι δεν είναι οικονομική, αλλά κρίση αξιών και χρησιμοποίησαν σε όλον τον κόσμο ένα μότο: «να κάνουμε την κρίση, ευκαιρία». Πιστεύω ότι η Ελλάδα, στην παρούσα περίοδο, υλοποιεί αυτό ακριβώς το πράγμα: Μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία.


Ποιες κρίσεις; Την κρίση στο μεταναστευτικό, την υγειονομική κρίση. Πώς το κάναμε αυτό; Θέλω να πω ότι είναι μάθημα ζωής για κάθε Έλληνα αυτό, ότι όλοι μας αντιμετωπίζουμε προβλήματα... Υπάρχουν προβλήματα προσωπικά, εθνικά, προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί. Σημασία έχει τι στάση κρατάμε απέναντι στα προβλήματα. Ποια είναι η στάση ζωής μας. Τα δεχόμαστε μοιρολατρικά; Λέμε «έχει ο Θεός» κι αφήνουμε την κατάσταση να μας οδηγήσει ή θέτουμε τον εαυτό μας, τον οργανισμό μας, τη χώρα μας επικεφαλής κι εμείς ρυθμίζουμε τις εξελίξεις.

Και στις δύο περιπτώσεις η Ελλάδα το έκανε αυτό με εξαιρετική ηγεσία. Αποφασίσαμε να αλλάξουμε σελίδα και στη μεταναστευτική και στην υγειονομική κρίση. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων. Θυμίζω ότι ο κ. Πρωθυπουργός ανέβηκε στον Έβρο, με συνολικά την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είδε την κατάσταση εκεί και την επόμενη μέρα – αυτό είναι το σημαντικό – είκοσι μία χώρες της Ευρώπης στάθηκαν στο πλευρό μας στον Έβρο.

Θέλω να σας περιγράψω ένα περιστατικό το οποίο δεν έχει γίνει γνωστό. Δυνάμεις της Αυστρίας περιπολούν στον «φράκτη». Τους πλησιάζουν τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις, τους ρωτούν από πού είναι. Οι Αυστριακοί απαντούν και οι Τούρκοι προχωρούν την ερώτησή τους, λέγοντάς τους: «Τί κάνετε εδώ; Δεν είναι η χώρα σας εδώ». Η απάντηση που πήραν από την αυστριακή πλευρά – και είναι η ίδια απάντηση που έδωσαν οι είκοσι μία χώρες – ότι «εδώ είναι η χώρα μας, εδώ είναι τα σύνορα της χώρας μας». Αυτό ήταν επίτευγμα της ισχυρής Ηγεσίας.

Το ίδιο θέμα συμβαίνει και στην υγειονομική κρίση. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας έγινε υπόδειγμα για την ταχύτητα με την οποία πήρε τα μέτρα. Και για ποιο λόγο; Διότι βασίστηκε στη γνώση, στη σωστή εισήγηση.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΟΥΣΚΙΔΗΣ: Τώρα μέσω ενός νέου πιθανού νέου γύρου τουρκικής προκλητικότητας και ιδιαίτερα στο κομμάτι του μεταναστευτικού αυτή τη φορά, φαίνεται στα νησιά – όπως είδαμε από τις προηγούμενες ημέρες – επικεντρώνεται η τουρκική δραστηριότητα; Πώς μπορούμε να αντιδράσουμε; Τι στάση θα κρατήσουμε και ιδιαιτέρως εν μέσω της παρούσας συγκυρίας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται Υπουργέ;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Θα ήθελα να σας πω ότι, από την ημέρα που έκλεισαν τα σύνορά μας, οι ροές είναι μηδενικές τόσο στον Έβρο, όσο και στα νησιά. Γίνεται εξαιρετική δουλειά και στα δύο επίπεδα: Ελληνική Αστυνομία και Ένοπλες Δυνάμεις στα χερσαία σύνορα, Ελληνική Ακτοφυλακή – Λιμενικό Σώμα και Ένοπλες Δυνάμεις στα θαλάσσια σύνορα.

Εδώ και ημέρες οι ροές είναι μηδενικές, κατανοούμε ότι αναβαθμίζεται η διαδικασία αλλά κι εμείς εφαρμόζοντας αυτά τα οποία ξέρουμε – και τα ξέρουμε καλά κι εκπαιδευόμαστε γι΄ αυτό – εκτιμούμε συνεχώς την κατάσταση και διαφοροποιούμε τους τρόπους ενεργείας μας. Περιμένουμε την επόμενη μέρα και να είστε σίγουροι ότι ξέρουμε πολύ καλά τι θα κάνουμε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι τελευταίο, κ. Στεφανή, λίγο με το οικονομικό σκέλος. Πάρα πολλοί συνάδελφοί σας, απόστρατοι, είχαν προσφύγει στα δικαστήρια διεκδικώντας επιστροφή από τις συντάξεις τους, αποζημιώσεις, έχετε κάποια παραπάνω ενημέρωση και για αυτούς τους ανθρώπους, αλλά γενικότερα για το κομμάτι της στήριξης των Ελλήνων Αξιωματικών;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ:O κ. Υπουργός με προσωπικές του ενέργειες, δεν σταματά να είναι σε επαφή με την κεντρική Κυβέρνηση για το θέμα αυτό. Συνεχώς επεξεργαζόμαστε σενάρια και κοιτούμε το καλύτερο δυνατό. Να είστε σίγουροι ότι στο τέλος η λύση που θα δοθεί θα είναι θετική.

Πριν κλείσουμε, θα ήθελα να πω το εξής: οι δύο κρίσεις ανέδειξαν κάποια χαρακτηριστικά. Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν και οι δύο κρίσεις είναι η Ηγεσία και το Ηθικό.

Το Ηθικό το οποίο έχει κάνει τους Έλληνες να συσπειρωθούν γύρω από το κοινό όραμα και τον κοινό σκοπό. Τα αποτελέσματα τα οποία βλέπουμε είναι καθημερινά εξαιρετικά: Φιλοπατρία, ανιδιοτελής προσφορά σε κάθε επίπεδο. Κι αυτό πρέπει να γεμίζει τους Έλληνες αισιοδοξία.

Το πρόβλημα υπάρχει. Υπάρχουν οι λύσεις για την αντιμετώπιση του και στις δύο κρίσεις που αντιμετωπίζουμε, μεταναστευτική και υγειονομική, με αισιοδοξία, γιατί τα μηνύματα είναι θετικά. Θα φτάσουμε στο τέλος, και θα φτάσουμε με καλά αποτελέσματα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΟΥΣΚΙΔΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Στεφανή.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ Υπουργέ, καλή δύναμη να έχετε.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ. Και εσείς, καλή δύναμη. Χριστός Ανέστη!


Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στην εκπομπή Magazino στο MEGA from ΥΠΕΘΑ on Vimeo.