Χαστούκι από την Αλγερία: ''Σύμμαχός μας η Τουρκία - Οι στρατοί μας ετοιμάζουν συνεργασία στην Α. Μεσόγειο''


Νέος αιφνιδιασμός

Σε μια συνέντευξη-σοκ προχώρησε ο γνωστός Αλγερινός γεωπολιτικός αναλυτής Abdennour Toumi, ο οποίος βρίσκεται κοντά στην Κυβέρνηση Αμπντέλ Ματζίντ Ταμπούν, προέδρου της χώρας.

Ο ίδιος ανέφερε πως η Αλγερία χρειάζεται την Τουρκία στην περιοχή και πως οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς.

Όπως φαίνεται η Άγκυρα μέσω ''λαγών'' προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα και μετά την Λιβύη και την Τυνησία, να επεκταθεί και στην Αλγερία.

Φυσικά μία τέτοια εξέλιξη θα ενοχλήσει σφόδρα τόσο την Αίγυπτο, όσο και την Γαλλία, καθώς το Παρίσι εδώ και έναν αιώνα καθορίζει την οικονομική και όχι μόνο μοίρα αυτής της χώρας.

Πριν λίγες ημέρες, όπως είχε αναφέρει πρώτο το Πενταπόσταγμα και σύμφωνα με αναρτήσεις που έγιναν στα social media, η Άγκυρα έχει χτίσει μία μίνι-βάση στη Τυνησία, όπου από εκεί σηκώνονται UAV, ενώ εκεί στάλθηκαν και μαχητικά του GNA. 

Tα σημαντικότερα σημεία από την συνέντευξη του Abdennour Toumi: 

''Ο Ερντογάν είναι ένας ηγέτης. Από τότε που ανέλαβε τα ηνία της Τουρκίας οι σχέσεις των δύο χωρών είναι καλύτερες από ποτέ. Η Τουρκία δεν είναι χώρα-κατακτητής. Ο Τούρκος πρόεδρος λόγω έλλειψης ηγετών στον Αραβικό κόσμο ήρθε να καλύψει ένα τεράστιο κενό, γι'αυτό και έχει τόση μεγάλη απήχηση στον κόσμο.''


''Η Τουρκία βοηθάει χώρες όπως η Τυνησία και η Λιβύη. Ήταν σημαντική η παρέμβασή της, ειδικά στην Τρίπολη. Πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν πολλά σχέδια επί χάρτου. Οι στρατοί των δύο χωρών είναι αρκετά κοντά και υπάρχει πλέον επικοινωνία για μεγαλύτερη συνεργασία στην Α. Μεσόγειο.''

''Οι διμερείς σχέσεις έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο. Η Τουρκία έχει επενδύσει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην χώρα μου. Αυτό το ποσό αναμένεται να αυξηθεί. Αυτό καθιστά την Τουρκία έναν από τους κύριους επενδυτές. Οι τομείς της ενέργειας και των κατασκευών αποτελούν τους κύριους πυλώνες των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες, υπό την ηγεσία του τουρκικού οργανισμού συνεργασίας και συντονισμού (TIKA), έχουν εργαστεί για την αποκατάσταση κτιρίων όπως το τζαμί Ketchaoua στο Αλγέρι και σε άλλους χώρους σε ολόκληρη τη χώρα.''

Ξεκάθαρη λοιπόν η στάση των Αλγερινών. 

Οι Τούρκοι θα κάνουν στην κυριολεξία τα πάντα για να στηρίξουν το Σάρατζ στην Τρίπολη, αλλιώς θα ακυρωθεί η “συμφωνία” για την ΑΟΖ.

Η Αλγερία θα αποτελέσει τον πιο πιθανό προορισμό τουρκικών αεροσκαφών, όπλων αλλά και στρατιωτικού προσωπικού, αλλιώς η υπόθεση με τη Λιβύη είναι χαμένη.

Πρώτα απ΄ όλα αναμένουμε ότι θα αφιχθεί μοίρα τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και πλοίων.

Υπό την σκιά των τελευταίων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, η Άγκυρα στρέφει την προσοχή της στην ανατολική Μεσόγειο και στα περίχωρα της Κύπρου. Το Πολεμικό Ναυτικό της γειτονικής χώρας δημιουργεί νέα σχέδια για την περιοχή.

Εδώ και ενάμιση χρόνο η Τουρκία συνομιλεί με διάφορες χώρες για την προοπτική της ένταξής τους στην ''μαύρη'' επιχείρηση που διεξάγει. Αυτές οι χώρες είναι οι εξής: Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Αλγερία, Γεωργία, Λιβύη, Λίβανος, Πακιστάν, Τυνησία και Ιορδανία.

Οι συνομιλίες της Άγκυρας με τις συγκεκριμένες χώρες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Σε περίπτωση που επιτευχθεί τελική συμφωνία οι συνολικά 10 χώρες θα ανταλλάσσουν ευαίσθητες πληροφορίες και θα συντονίζουν τα βήματα τους στην περιοχή.

''Χοντραίνει'' το παιχνίδι με λίγα λόγια.




ΠΗΓΗ