Οι φιλότουρκοι ισλαμιστές της Λιβύης κατηγορούν τον Χαφτάρ για «πραξικόπημα»

Οι φιλότουρκοι ισλαμιστές της Λιβύης κατηγορούν τον Χαφτάρ για «πραξικόπημα»


Η φιλοτουρκική και ισλαμική κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, κατήγγειλε σήμερα Τρίτη το νιοστό «πραξικόπημα» του αντιπάλου της, του Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι έλαβε «την εντολή του λαού» για να κυβερνήσει τη χώρα.

Σε σύντομη ομιλία του τη Δευτέρα το βράδυ ο στρατάρχης Χάφταρ ανακοίνωσε ότι το γενικό επιτελείο του στρατού του «αποδέχεται τη θέληση του λαού και την εντολή του», χωρίς να διευκρινίζει μέσω ποιου θεσμού την έλαβε.

Εξάλλου δεν εξήγησε ποιες είναι οι πολιτικές συνέπειες αυτής της «εντολής», κυρίως τον ρόλο που θα διαδραματίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων που βρίσκεται στο πλευρό του.

Ο Χάφταρ έχει λάβει νομιμοποίηση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία χρειάστηκε να μεταφερθεί στην ανατολική Λιβύη εξαιτίας της έκρηξης βίας στην Τρίπολη και τον έλεγχο της πρωτεύουσας από τους φιλότουρκους ισλαμιστές.

Η ισλαμική κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη αλλά δεν έλαβε ποτέ ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, κατήγγειλε «μια φάρσα και ένα νέο πραξικόπημα το οποίο προστίθεται σε μια σειρά άλλων που ξεκίνησαν πριν χρόνια».

Εκτίμησε ότι ο Χάφταρ «στράφηκε εναντίον των “παράλληλων” πολιτικών θεσμών που τον στήριζαν και οι οποίοι τον διόρισαν» επικεφαλής του στρατού.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας ο Χάφταρ, ο οποίος από τον Απρίλιο του 2019 προσπαθεί να καταλάβει την πρωτεύουσα της Λιβύης, επιθυμεί «να κρύψει την ήττα των πολιτοφυλακών του και των μισθοφόρων του» και «την αποτυχία του δικτατορικού σχεδίου του».


Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Ρωσία
Οι ΗΠΑ εκτίμησαν ότι η ανακοίνωση του Χάφταρ υπονοεί ότι «οι αλλαγές στην πολιτική δομή της Λιβύης μπορούν να επιβληθούν μέσω μια μονομερούς δήλωσης», όπως έγραψε η αμερικανική πρεσβεία στο Twitter.

Από την πλευρά της η Ρωσία επεσήμανε ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές και τόνισε ότι ο δρόμος προς την ειρήνευση περνά μέσω της διπλωματικής και πολιτικής συνεννόησης.

«Η Ρωσία παραμένει σε επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη Λιβύη», επεσήμανε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να επιλυθεί το πρόβλημα της Λιβύης».

Νωρίτερα πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχαν δηλώσει ότι η Μόσχα «εξεπλάγη» από την ανακοίνωση Χάφταρ.

Τον Χάφταρ στηρίζει η Ρωσία, η Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος, ενώ φίλα προσκείμενες είναι η Ελλάδα και το Ισραήλ.

Την ισλαμική κυβέρνηση εθνικής ενότητας στηρίζουν η Τουρκία, το Κατάρ, η Ιταλία και η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

ΠΗΓΗ