Το “Βαλκανικό Σχέδιο” του Πούτιν ενάντια σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ – Έρχεται η “Μ. Σερβία”


“Η Ρωσία θα αναπτύξει τα στρατεύματά της στο Βελιγράδι εάν το ΝATO αποφασίσει να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα προκειμένου να αναγκάσει την Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου”, ανέφερε το “μήνυμα” του Πούτιν σε ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, μέσω του Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικό ΜΜΕ.

Το Κρεμλίνο έχει διατυπώσει τη θέση του σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και το δικαίωμα του λαού της να αποφασίζει μόνος την μοίρα του.

Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να εξαναγκάσει το Βελιγράδι να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία ενός παράνομου κράτους με το όνομα Κοσσυφοπέδιο, τονίζουν Ρώσοι αξιωματούχοι.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ μόλις ανακοίνωσε την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης κατά της Σερβικής Δημοκρατίας, η Ρωσία ανακοίνωσε το σενάριο μετακίνησης των στρατευμάτων της προς υποστήριξη του Βελιγραδίου.

Στην ίδια τη Σερβία, η θέση της Μόσχας, καθώς και το σύνολο των μέτρων που προτείνει η ίδια, έχει ήδη ονομαστεί «Βαλκανικό Σχέδιο του Πούτιν».

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με επικεφαλής το ΝΑΤΟ, σκοπεύουν να επιδιώξουν περαιτέρω κατακερματισμό της Σερβίας, ενώ οι Βρυξέλλες απαιτούν επίσημα από το Βελιγράδι να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου-Μετόχια, το οποίο καταλήφθηκε από Αλβανούς αυτονομιστές”, αναφέρει Ρώσος ειδικός.

“Το Βελιγράδι αντιτίθεται σε όλα αυτά τα σχέδια. Το κύριο εμπόδιο δεν είναι ούτε εδαφικοί ισχυρισμοί, αλλά το γεγονός στο Κοσσυφοπέδιο ζουν Σέρβοι. Σήμερα, αυτοί οι Σέρβοι δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου”, συνεχίζει ο ίδιος.



Ενώ ασκείται πίεση στο Βελιγράδι, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε περαιτέρω υποστήριξη στους Αλβανούς αυτονομιστές, απειλώντας με την δυνατότητα αποστολής στρατευμάτων της συμμαχίας για την επίλυση του ζητήματος. Η ρωσική θέση εκφράστηκε από το Κρεμλίνο ξεκάθαρα και κυρίως πειστικά.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει με διάφορους βαθμούς τυπικότητας ότι δεν θα επιτρέψει σε άλλη δύναμη να υπαγορεύσει πολιτική στάση στην Σερβία. Αυτή τη φορά, η θέση του Πούτιν εκφράστηκε από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ:

“Η Ρωσία επιμένει στο δικαίωμα του σερβικού λαού να καθορίσει ανεξάρτητα τη μελλοντική του μοίρα και τα εδαφικά σύνορά του. Δεν θα επιτρέψουμε στρατιωτική επέμβαση στο Βελιγράδι με οποιαδήποτε μορφή, ενώ σε περίπτωση εκπλήρωσης των απειλών του ΝΑΤΟ, θα μεταφέρουμε επίσης τις ένοπλες δυνάμεις μας”.

Οι Σέρβοι αναφέρονται τακτικά στην υποστήριξη της Μόσχας, δηλώνοντας επίσημα την άμεση έγκριση εισόδου των ρωσικών στρατευμάτων σε περίπτωση εισβολής στο ΝΑΤΟ.

Στο Βελιγράδι, η θέση της Ρωσίας σχετικά με την αρχή του αδιαίρετου και της αυτοδιάθεσης του σερβικού λαού ονομάζεται «σχέδιο Πούτιν».

Με βάση την υποστήριξη της Ρωσίας, η Σερβική πλευρά ελπίζει να επιλύσει το ζήτημα όχι μόνο της ενοποίησης με τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και σε σχέση με τους Σέρβους στη Βοσνία και την Κροατία.

Μιλάμε για το σχέδιο μιας μεγάλης ενιαίας Σερβίας όπου θα κατοικούν μόνο Σέρβοι πολίτες. Σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε όμως δράση του ΝΑΤΟ ταυτόχρονα με αυτή της Ρωσίας, προκαλώντας ένα βαλκανικό πόλεμο.

Η επόμενη επικίνδυνη εστία σύγκρουσης Ρωσίας και ΗΠΑ είναι η σερβική Βοσνία για την οποία επίσης εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα η Ρωσία. Πλησιάζει όπως φαίνεται ο καιρός που οι δύο υπερδυνάμεις θα προσπαθήσουν να “λύσουν” τα προβλήματα τους πιθανόν σε βαλκανικό έδαφος.

ΠΗΓΗ