Ιδρύεται κέντρο Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας του ΝΑΤΟ στην Κρήτη


Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Πραγματοποιήθηκε στις 8 Απριλίου, στη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού (Allied Command Transformation – ACT) στο Norfolk των ΗΠΑ..

η τελετή υπογραφής Μνημονίων Κατανόησης του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (Integrated Air and Missile Defense – IAMD Center of Excellence), που εδρεύει στο Ακρωτήρι Χανίων, στον ίδιο χώρο που φιλοξενούνται οι εγκαταστάσεις του Πεδίου Βολής Κρήτης (NAMFI) του ΝΑΤΟ.

Στην τελετή υπογραφής των Μνημονίων, με τα οποία ουσιαστικά εγκαθιδρύεται σε συμμαχικό και πολυεθνικό πλαίσιο το IAMD COE, συμμετείχε ο Διοικητής ACT (SACT) Πτέραρχος Άντρε Λανάτα (Andre Lanata FR), καθώς και οι Εθνικοί Αντιπρόσωποι των πέντε κρατών.


Στην τελετή συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ο οποίος αναφέρθηκε στην από ελληνικής πλευράς έμπνευση της δημιουργίας του Κέντρου Αριστείας και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών δυνατοτήτων και υποστήριξης της διαλειτουργικότητας, τομείς στους οποίους αναμένεται να συνδράμει σημαντικά το IAMD COE.

Οι θεματικές ενότητες με τις οποίες θα ασχοληθεί το IAMD είναι:

• Επιθετική – Αμυντική Διασύνδεση (Offensive-Defensive Integration – ODI).
• Παθητική Αεροπορική & Πυραυλική Άμυνα (Passive Air & Missile Defence).
• Επιτήρηση (Surveillance).
• Ολοκλήρωση Συστήματος (System Integration).
• Αντιαεροπορική/ Απαγόρευση Περιοχής (Anti Air/Area Denial – A2/D2).
• Αντιμετώπιση Ρουκετών, Πυροβολικού & Όλμων (Counter Rockets, Artillery and Mortars – CRAM).

ΠΗΓΗ