Σχολεία: Διαφωνία από τους ειδικούς για το πότε και ποιες τάξεις θα ανοίξουν


Μεγάλο αγκάθι, όπως έχει γράψει το iefimerida.gr, παραμένει το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, αλλά και ποιες τάξεις, θέμα που αναμένεται να ξεκαθαρίσει την τελευταία στιγμή.

Το κλείσιμο των σχολείων ήταν το πρώτο μέτρο που έλαβε η χώρα μας στη μάχη ενάντια στην επιδημία του κορωνοϊού, ώστε να μειωθεί η διασπορά του. Από τις 11 Μαρτίου τα σχολεία παραμένουν κλειστά, ενώ νεότερη υπουργική απόφαση παρέτεινε το λουκέτο» έως και τις 10 Μαΐου.

Διίστανται οι απόψεις για τα σχολεία στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων

Για το ζήτημα της επιστροφής των μαθητών στις σχολικές αίθουσες ρωτήθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό διατυπώνοντας την  άποψη ότι η κοινωνία κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει και αυτό θα γίνει από τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες, όπως είναι τα παιδιά, τονίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος είναι μέλος της επιτροπής η οποία θα συζητήσει για αυτό.


Όπως προκύπτει πάντως η δυσκολία για το αν και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία καταγράφηκε και κατά την χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων με τις απόψεις που εκφράστηκαν να είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, όπως έκανε και δημοσίως στην καθιερωμένη ενημέρωση, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος, ενώ μεγάλος αριθμός συναδέλφων του διαφώνησαν και υποστήριξαν ότι τα σχολεία, ειδικά νηπιαγωγεία και δημοτικά, πρέπει να παραμείνουν κλειστά.

Ο Μητσοτάκης θα λάβει την τελική απόφαση

Παρόμοια διχογνωμία υπάρχει και στο εσωτερικό της κυβέρνησης με δύο διαφορετικές εισηγήσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Πιθανόν την τελική απόφαση να πάρει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αφού ακούσει την τελική πρόταση των επιστημόνων. Ως δεδομένη κρίνεται η επανέναρξη των μαθημάτων της Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου, ώστε στα τέλη Ιουνίου να διεξαχθούν οι Πανελλήνιες.

Αν τελικά αποφασιστεί το άνοιγμα και των υπόλοιπων σχολικών μονάδων, αυτό θα γίνει σταδιακά από τις 25 Μαΐου έως και την 1η Ιουνίου και μια μικρή παράταση του σχολικού έτους. Αυτό αφορά κυρίως τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και τα Γυμνάσια, καθώς μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων υποστηρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν τα δημοτικά. Για τον Σεπτέμβριο προσδιορίζεται το άνοιγμα των πανεπιστημιακών αμφιθεάτρων.

ΠΗΓΗ