Με οδηγό τον Έβρο: H τακτική της Αθήνας που προετοιμάζεται για την επόμενη πρόκληση της Άγκυρας


του Κώστα Σαρικά

Διαβάστε ποια είναι η τακτική της Αθήνας που προετοιμάζεται για την επόμενη πρόκληση της Άγκυρας στον Έβρο

"Μια κίνηση μπροστά"έναντι των τουρκικών σχεδίων σε Έβρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο επιθυμούν να βρίσκονται το επόμενο κρίσιμο διάστημα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Όλα όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας αλλά και στον Εθνικό Εναέριο Χώροβρίσκονται στο μικροσκόπιο των Ελλήνων επιτελών προκειμένου να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα και κυρίως να χαραχθεί η τακτική της Αθήνας στο άμεσο μέλλον και όχι μόνο.

Το βασικό δίδαγμα που προκύπτει όπως εκτιμά η στρατιωτική αλλά και η πολιτική ηγεσία είναι ότι το "κλειδί" απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και στα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας βρίσκεται στην προνοητικότητακαι σωστή προετοιμασία για κάθε πιθανό ενδεχόμενο.

"Ήταν μια απόπειρα να μας πιάσουν στον ύπνο. Δεν πέτυχε όμως γιατί ήμασταν έτοιμοι" τόνισε στους πάνοπλους φρουρούς του Έβρου ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μια ανάσα από τα σύνορα δίπλα σε συρματοπλέγματα και αναχώματα. Το παράδειγμα του Έβρου αποτελεί πυξίδα πλέον και δείχνει πως η σωστή προετοιμασία και τα άμεσα αντανακλαστικά μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα.


Ο Έβρος οχυρώθηκε με τον Στρατό Ξηράς και την Ελληνική Αστυνομία να ρίχνουν από την αρχή ισχυρές δυνάμεις στη μάχη της αποτροπής και να τις ενισχύουν συνεχώς ακυρώνοντας ουσιαστικά εν τη γενέσει του το ύπουλο σχέδιο των γειτόνων. Ταυτόχρονα η Αθήνα είχε ήδη ενεργοποιήσει όλους τους διαύλους προς τις συμμαχικές χώρες και κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με αποτέλεσμα να λάβουν γρήγορα εικόνα των γεγονότων οι σύμμαχοι και εταίροι και να αναπτυχθούν στον Έβρο δυνάμεις της Frontex.

H αποτυχία της Άγκυρας να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στα χερσαία μας σύνορα επέφερε νευρικότητα στους γείτονες την οποία επιχειρούν πλέον να εκτονώσουν στον αέρα. Πεδίο δράσης το οποίο ευνοεί και ενδείκνυται για προκλητικές ενέργειες και "πόλεμο" νεύρων σχεδόν εκ του ασφαλούς. Οι Τούρκοι ξαφνικά "ανακάλυψαν" έπειτα από πολλά χρόνια μετά το Αιγαίο και τον εναέριο χώρο πάνω από τα χερσαία σύνορά μας. Ακόμα και με ένα μαχητικό επιχειρούν να προκαλέσουν ένταση και να δοκιμάσουν την ψυχραιμία αλλά και τις αντιδράσεις της Αθήνας.

Αλλά και στον αέρα τα Ελληνικά "γεράκια"διαθέτουν τον τρόπο να λειτουργήσουν αποτρεπτικά και να μην επιτρέψουν αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας ήδη φαίνεται ότι έχει αποφασίσει όχι μόνο συνεχή παρουσία στον Έβρο αλλά και δείχνει τη διάθεση να την αυξήσει ποσοτικά αν χρειαστεί με μεγάλο αριθμό μαχητικών.

Ανάλογα πλέον λειτουργούν τα"μπλε" φτερά και πάνω από το Αιγαίο από τη Λήμνο έως και το Καστελόριζο. Αν και τα Τουρκικά παράλια απέχουν ελάχιστα από τα Ελληνικά ακριτικά νησιά η συνεχής παρουσία, ο αποφασιστικός τρόπος αντίδρασης αλλά η βασική αρχή των "γερακιών" μας τα τελευταία χρόνια "να είναι δική μας η τελευταία προσγείωση" δίνουν το στίγμα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Την ίδια τακτική ακολούθησαν οι Έλληνες επιτελείς και στα τέλη Ιανουαρίου όταν το Τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis "εισέβαλε" στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα Νότια του Καστελόριζου. Η φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ είχε ήδη πλεύσει πάσα δυνάμει προς την περιοχή ενώ και άλλες μονάδες του Στόλου βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση ακόμα και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ένταση στον Έβρο ενδέχεται να ξαναδούμε σύντομα και σίγουρα οι γείτονες θα συνεχίσουν να προκαλούν τόσο στον αέρα όσο και στο Αιγαίο. Εδώ και αρκετό καιρό έχουν προαναγγείλει έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές Ελληνικής κυριαρχίας. Η ετοιμότητα της Αθήνας και κυρίως κατά πόσο θα έχει "διαβάσει" έγκαιρα τις προθέσεις των γειτόνων και δεν θα αιφνιδιαστεί θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ