Ξεκινούν από την Δευτέρα (04-05-2020) να υλοποιούνται οι ετήσιες μεταθέσεις των στελεχών ΕΔ


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σήμερα Σάββατο 02/05/2020 στο ραδιόφωνο του Thema Radio 104,6 FM, στην εκπομπή του Ηλία Σιακαντάρη

Είπε μεταξύ άλλων ο ΥΕΘΑ:

Η φάση της σταδιακής άρσης των μέτρων που έχει επιβληθεί είναι πολύ πιο δύσκολη ως προς τη διαχείριση της από τη φάση επιβολής των μέτρων. Αυτό ισχύει για τις ΕΔ.

Το πρώτο μέτρο, θα έλεγα είναι ένα χρωστούμενο, η χορήγηση μιας άδειας στους μαθητές των Στρατιωτικών Παραγωγικών Σχολών που είναι έγκλειστοι εδώ και 2 μήνες περίπου.

Ακολουθεί και η υλοποίηση των μεταθέσεων. Ξεκινάμε με προσωπικό που τοποθετείται εντός ίδιας φρουράς και μετά πάμε ευρύτερα. Από Δευτέρα ξεκινάμε να υλοποιούμε τις μεταθέσεις. Η επόμενη δέσμη θα είναι σε μερικές μέρες, πάντα επανεκτιμούμε πάντα προσπαθούμε να κρατάμε ισορροπίες.

Διατηρούμε σε ισχύ την τέλεση τελετών παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων, ορκωμοσιών στρατευσίμων κ.λπ. χωρίς προσκεκλημένους και επισκέπτες.

Γενικά πάμε σε ένα καθεστώς αποκλιμάκωσης. Προσπαθούμε να συμβαδίσουμε με τα γενικά μέτρα που λαμβάνονται. Πάντα ζυγίζοντας την κατάσταση μέσα στα Στρατόπεδα, θέλουμε τις Μονάδες λειτουργικές, θέλουμε τις Μονάδες να συνεχίσουν ότι κάνουνε, παράλληλα προσπαθώντας να έχουμε και το προσωπικό στην κατάλληλη ψυχολογική κατάσταση.


Είχαμε προβλέψει ότι η ένταση από πλευράς Τουρκίας θα συντηρηθεί. Για μας ο συναγερμός δεν λήγει, απλά εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας των συνόρων και συνεχίζονται οι εργασίες. Η απόπειρα θωράκισης του Έβρου με την κατασκευή του φράχτη και στα σημεία που ήταν «ανοχύρωτα», δηλ. χωρίς φράκτη και τεχνικά εμπόδια, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.

Περιμέναμε ότι η άλλη πλευρά (Τουρκία) θα συντηρήσει αυτή την ένταση, δεν ξέρω αν είναι ένα κεντρικά οργανωμένο σχέδιο ή μεμονωμένες συμπεριφορές ανθρώπων που έχουν εκνευριστεί κιόλας γιατί αναγνωρίζουν ότι δεν έχει περάσει το δικό τους στον Έβρο. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί και να απαντούμε και να παίρνουμε τα μέτρα μας και να κρατάμε τον συναγερμό και να οχυρωνόμαστε. Και μακάρι κάθε φορά που πυροβολεί κάποιος Τούρκος στον αέρα, όχι προς την κατεύθυνση των φρουρών των συνόρων, να είναι και κάποιο στέλεχος της Frontex και να καταγραφεί αυτές τις συμπεριφορές.

Είχαμε λίγα κρούσματα σε όλο το εύρος των ΕΔ και υπάρχει πλήρης λειτουργικότητα. Οι ΕΔ διατηρούν την επιχειρησιακή τους ικανότητα. Η φάση της αποκλιμάκωσης κρύβει περισσότερους κινδύνους και πρέπει να γίνει προσεχτικά.

Δείτε το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ: