''Θωρακίζεται'' ο Έβρος ενόψει εξελίξεων: Επί τάπητος η απόκτηση 350 Bradley M2A2


''Τρέχουν'' οι εξελίξεις

Θωρακίζεται η χώρα στρατιωτικά, καθώς η προκλητικότητα των Τούρκων έχει φθάσει στα ύψη και όπως όλα δείχνουν δεν αργεί ένα σοβαρό επεισόδιο στο άμεσο μέλλον. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, επιστρέφει το ενδεχόμενο απόκτησης μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων M2 Bradley. 

Βέβαια η χώρα μας δεν πρέπει να αρκεστεί μόνο στα Bradley. Οι περιστάσεις είναι κρίσιμες και χρειάζεται εδώ και τώρα αναβάθμιση παντού.  

Πάντως οι ΕΔ χρειάζονται νέα συστήματα, αλλά και όπλα εγχώριας κατασκευής. Το γράφουμε συνεχώς στο Πενταπόσταγμα. Η Ελλάδα μπορεί να κατασκευάσει δικά της οπλικά συστήματα.   
 
Η ηγεσία του ΓΕΣ είναι διατεθειμένη να τρέξει με πολύ γρήγορους ρυθμούς τις διαδικασίες ώστε να μπορέσει να φέρει στην Ελλάδα το ταχύτερο όχι μόνο τα 1.200 ΤΟΜΠ Μ1117 αλλά και 350 Bradley Μ2Α2… ταυτόχρονα!  

Ήδη, έχει επιλεγεί το κλιμάκιο των Ελλήνων που θα μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για την επιλογή των οχημάτων από το πλεονάζον απόθεμα του αμερικανικού στρατού και τις εθνοφυλακής. Η προμήθεια των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) Bradley M2A2 θα προσδώσει επιτέλους την πολυπόθητη ταχύτητα σε επιθετικές επιχειρήσεις του Στρατού, προκειμένου να υποστηρίζονται οι επιλαρχίες των πανίσχυρων Leo2HEL, αναφέρει το enikos.gr

Πρόκειται για ένα όχημα που αναπτύχθηκε βάσει της εμπειρίας που είχε αποκομίσει ο Στρατός των ΗΠΑ από τις επιχειρήσεις στον Κόλπο το 1993. Βεβαίως και δεν είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στην κατηγορία, αλλά είναι έτη φωτός ικανότερα, ταχύτερα και ασφαλέστερα για το προσωπικό από τα 40 και πλέον ετών Μ113 ενώ είναι σίγουρα ανώτερα των τουρκικών ΤΟΜΑ. 

Τα Bradley M2A2 έχουν βάρος περίπου 27 τόνους, κινούνται από 3 άτομα πλήρωμα (διοικητής, πολυβολητής και οδηγός) και μεταφέρουν 6 στρατιώτες ενώ η έκδοση M2A2 ODS δύναται να μεταφέρει 7.     

Κινείται από έναν κινητήρα diesel, που αποδίδει 600 ίππους και μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 56 χλμ στον δρόμο και 40 χλμ εκτός δρόμου ενώ έχει αυτονομία 480 χιλιομέτρων. Τέλος, μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα 7,2 χλμ στο νερό.