Aποκάλυψη Ισραηλινών - ''Colpo grosso'' των ΗΠΑ με Τουρκία: ''Δώστε μας τα μυστικά των S-400 & θα σας βοηθήσουμε οικονομικά''

Aποκάλυψη Ισραηλινών - ''Colpo grosso'' των ΗΠΑ με Τουρκία: ''Δώστε μας τα μυστικά των S-400 & θα σας βοηθήσουμε οικονομικά''


Καταιγιστικές εξελίξεις

Ηδύσκολη οικονομική κατάσταση της Τουρκίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, θα αναγκάσει πιθανότατα την Τουρκία να «πουλήσει» την τεχνολογία των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων  S-400 στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ξένα ΜΜΕ.

Ρώσοι εμπειρογνώμονες, (δηλαδή οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες) έχουν εκφράσει ήδη έντονα αυτήν την άποψη, σύμφωνα και με τα μηνύματα του Τούρκου προέδρου από την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους Ρώσους “ειδικούς”, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτίθεται να εγκαταλείψει την επιχειρησιακή ανάπτυξη των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας στη χώρα, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια.

Μια τέτοια απόφαση πιθανότατα βρίσκεται ήδη στο τραπέζι, μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ για να «πωληθεί» η τεχνολογία τους στην Ουάσινγκτον για έρευνα.

Με λίγα λόγια οι ΗΠΑ σαφώς και ενδιαφέρονται για την τεχνολογία των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με την Ρωσία.

“Φυσικά, «η πώληση» δεν πρέπει να θεωρείται πραγματική, αλλά “εικονική”. Δηλαδή η Τουρκία δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα να μεταπωλήσει αυτά τα συστήματα.

Αλλά ταυτόχρονα, «παγώνοντας» την ανάπτυξή τους και ακυρώνοντας την ετοιμότητά τους, θα δώσει την απαραίτητη  πρόσβαση σε εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ να “εξερευνήσουν”, αναλύσουν και αξιολογήσουν τους S-400 με ειδικό κλιμάκιο, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων ραντάρ τους.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτίθεται να αποδεχτεί το αίτημα των ΗΠΑ για ακύρωση επιχειρησιακής λειτουργίας των ρωσικών συστημάτων S-400 λόγω της οικονομικής κρίσης στην χώρα του, που είναι σε πολύ δεινή οικονομική θέση.

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ότι ελπίζει το Κογκρέσο των ΗΠΑ να κατανοήσει καλύτερα τη στρατηγική σημασία των σχέσεών τους, δεδομένης της αλληλεγγύης και των αμυντικών προμηθειών που μοιράστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει απειλήσει με την επιβολή κυρώσεων την Τουρκία για την αγορά των συστημάτων S-400 από τη Ρωσία, ενώ η πανδημία καθυστέρησε το σχέδιο ενεργοποίησης των συστημάτων καθώς η Άγκυρα επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της ασθένειας» σημειώνουν ξένα δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με ισραηλινή υπηρεσία, Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ ένα πιθανό δάνειο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ συζητά και άλλες χρηματοδοτικές επιλογές για τον μετριασμό του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας.

Οι Ισραηλινοί ειδικοί εκτιμούν ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει την Τουρκία με περίπου 5-8 δισεκατομμύρια δολάρια, για να έχει «πρόσβαση» στους ρωσικούς πυραύλους S-400, εφόσον οι πληροφορίες σχετικά με την μη ενεργοποίηση τους είναι σωστές, ενώ ως αντιστάθμισμα θα δώσουν στην Άγκυρα αμερικανικούς πυραύλους Patriot.

Επίσης ακόμα και η ενδεχόμενη αγορά αεροσκάφους Su-35 από την Τουρκία έχει "παγώσει" οριστικά. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ρωσικής υπηρεσίας τεχνικής συνεργασίας Ν. Σουγκάεφ, Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει την αγορά ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους.

Οι ΗΠΑ πράττουν αυτό που συμφέρει για την δική τους εθνική ασφάλεια και καλά κάνουν, το πρόβλημα όμως το έχουν οι Τούρκοι οι οποίοι θα εξαγριώσουν σε αυτό το σενάριο την Μόσχα.

Η αντίδραση της Ρωσίας σε συνδυασμό με το έργο του καναλιού της Κων/πολης, πιθανόν να είναι καταιγιστική, μιας και τότε διακινδυνεύεται η ασφάλεια του ρωσικού στόλου της Μ.Θάλασσας.

Πρόκειται για ']χοντρά ''παιχνίδια για μεγάλους παίκτες, που θα φέρουν και σοβαρές συνέπειες όμως σε ολόκληρη την ΝΑ Μεσόγειο και ίσως και σε ολόκληρο τον πλανήτη. 

ΠΗΓΗ