Το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά την Συρία – Ανατίναξαν μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών

BREAKING NEWS

[getBreaking results="10" label="Ω"]

Το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά την Συρία – Ανατίναξαν μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών


Οι ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν χθες το πρωί αποθήκη πυρομαχικών στην κεντρική Συρία, προκαλώντας τεράστια έκρηξη, ενώ πιστεύεται ότι δώδεκα ώρες νωρίτερα ισραηλινά ελικόπτερα είχαν πλήξει στόχο στην περιοχή των Υψιπέδων του Γκολάν.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι ισραηλινές δυνάμεις πιστεύεται ότι έχουν πραγματοποιήσει πέντε επιθέσεις κατά δυνάμεων που έχουν στενές σχέσεις με το Ιράν και δρουν στη Συρία.
Από την έκρηξη στη στρατιωτική αποθήκη στα περίχωρα της Χομς, στην κεντρική Συρία τραυματίστηκαν 10 πολίτες, είπε σε συριακά ΜΜΕ ο διευθυντής υπηρεσιών Υγείας της Χομς, Χασάν αλ Γκουίντι.

Σύμφωνα με την οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που έχει τη βάση του στη Βρετανία, στόχος της σπάνιας αεροπορικής επίθεσης στη διάρκεια της ημέρας ήταν αποθήκη πυρομαχικών για τη λιβανέζικη τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν και έχει ταχθεί στο πλευρό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου τα τελευταία εννέα χρόνια.

Οι συριακές αρχές αρνήθηκαν, χθες, ότι υπήρξε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην περιοχή, κάνοντας λόγο για «ανθρώπινο λάθος» που προκάλεσε την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών. Ωστόσο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα λίγο πριν σημειωθούν οι εκρήξεις, είχαν ηχήσει οι σειρήνες της συριακής αεράμυνας, σημάδι ότι είχε εντοπιστεί εισερχόμενη επίθεση.


Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές περί επίθεσης, τακτική που είναι σχεδόν πάγια. Ωστόσο, έχει πλήξει και στο παρελθόν ιρανικούς στόχους στη Συρία, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί την αυξημένη ιρανική δραστηριότητα κοντά στα σύνορα του Ισραήλ. Η προσπάθεια της Δαμασκού να αποδώσει την έκρηξη σε ανθρώπινο λάθος έχει ως στόχο να μην παραδεχθεί ότι διεξάγονται τόσο συχνά ισραηλινές επιχειρήσεις στη Συρία, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ισραηλινά ελικόπτερα πιστεύεται ότι εκτόξευσαν αρκετές ρουκέτες από τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν κατά στόχων στο εσωτερικό της νότιας Συρίας, σύμφωνα με αναφορές, χθες, συριακών ΜΜΕ. Στόχοι των ρουκετών φαίνεται πως ήταν αρκετά στρατιωτικά παρατηρητήρια στην περιοχή, σύμφωνα με αναφορές που προέρχονται από δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης.

με πληροφορίες kathimerini.gr