Νέα κινητικότητα της Τουρκίας στον Έβρο: «Πόλεμος τακτικής και νεύρων»


Διπλωματικές διαβουλεύσεις σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, αναφορικά με την κινητικότητα της Τουρκίας στον Έβρο. Τι θέλουν να κάνουν οι Τούρκοι;

Ξανά στο προσκήνιο ο Έβρος, ύστερα από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Όλα ξεκίνησαν όταν βρετανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι Τούρκοι στρατιώτες είχαν καταλάβει σημείο του νότιου Έβρου, το οποίο ανήκει εντός της ελληνικής επικράτειας, χάρη στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού.

Οι ελληνικές αρχές έκαναν λόγο για τεχνικό ζήτημα, το οποίο αφορά περίπου 16 στρέμματα Γης, ενώ η ελληνική κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία διέψευσαν σε κάθε τόνο οποιαδήποτε απώλεια ελληνικού εδάφους.

Μια ανάσα μόλις από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, οι κάτοικοι του χωριού των Μαρασίων στον Έβρο, βλέπουν την τουρκική κινητικότητα. Σε πολλά σημεία του ποταμού έχει πυκνώσει η βλάστηση και δεν είναι εύκολο να υπάρξει ορατότητα στην απέναντι πλευρά. Ωστόσο, κάποιες κινήσεις γίνονται αντιληπτές.

«Υπάρχει κινητικότητα στο ποτάμι από την τουρκική πλευρά των συνόρων» λέει στο Sputnik ο πρόεδρος της κοινότητας των Μαρασίων, Γιώργος Καραμπατζάκης.

Την ίδια ώρα, η στάθμη του ποταμού που αποτελεί το φυσικό σύνορο Ελλάδας-Τουρκίας έχει κατέβει αρκετά. Οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν για νέες μεταναστευτικές ροές στο άμεσο μέλλον.

«Υπάρχει ο φόβος ότι μετά την κρίση του κορονοϊού, μπορεί να υπάρξει νέα έξαρση. Ωστόσο, δεν περνούν μετανάστες από το χωριό μας αυτή τη στιγμή. Γενικότερα, δεν υπάρχει διέλευση από τα σύνορα» τονίζει ο Γ. Καραμπατζάκης.

Όπως αναφέρει, τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι κάτοικοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο πλευρό των συνοριοφυλάκων και των Σωμάτων Ασφαλείας παρέχοντάς τους ό,τι χρειάζονται.

Όμως, όπως φαίνεται, δεν ανησυχούν μόνο οι κάτοικοι για νέα μεταναστευτική ροή, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στα σύνορα του Έβρου σπεύδουν στις 28 Μαΐου αρχικά 125 αστυνομικοί. Από την ομάδα αυτών, οι μισοί θα τοποθετηθούν στον βόρειο Έβρο, ενώ οι άλλοι μισοί στον νότιο Έβρο και θα μοιραστούν στη φύλαξη των συνόρων.

Σε δεύτερη φάση, δρομολογείται η αποστολή 280 ακόμη αστυνομικών, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό το πότε θα γίνει αυτό.

Την άποψη ότι αποτελεί σαφέστατο ψυχολογικό πόλεμο, η προσπάθεια της Τουρκίας να πείσει ότι μπήκε ή ότι κατέχει ελληνικό έδαφος, εκφράζει στο Sputnik o δικηγόρος Πολύκαρπος Αδαμίδης, αναπληρωτής Καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου, Προμηθειών και Διεθνών Σχέσεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

«Οι Τούρκοι επιχειρούν ένα τεστ: Θέλουν να δουν σε ποιο βαθμό είναι διατεθειμένοι οι Έλληνες να αντιδράσουν και μέχρι πιο σημείο μπορούν να υποχωρήσουν στις προκλήσεις. Ένας διαρκής πόλεμος νεύρων σε βάρος της Ελλάδας, ώστε να τεστάρει τα αντανακλαστικά της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης. Αφετέρου, στόχος είναι να δημιουργεί έναν διαρκή αντιπερισπασμό, σε σχέση με όσα απεργάζεται, τόσο με τους μετανάστες όσο και με άλλες προκλήσεις, που θα έχουν να κάνουν με πραγματοποίηση ερευνών για εξόρυξη και γεώτρηση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και στην ελληνική ΑΟΖ» εξηγεί και προσθέτει:

«Από την πλευρά της Τουρκίας υπάρχει το πικρόχολο αίσθημα ότι παρά το γεγονός ότι προσπάθησε να εκβιάσει την Ελλάδα, αλλά και την Ε.Ε., μέσα από την ελεγχόμενη ροή μεταναστών, τελικά απέτυχε. Στον Έβρο οι Τούρκοι συνάντησαν μια αποφασισμένη κυβέρνηση, μια αποφασισμένη στάση».

«Από πλευράς γοήτρου» συνεχίζει «η Τουρκία θέλει να δείξει ότι μπορεί να χάθηκε μια μάχη, αλλά ο πόλεμος τακτικής και νεύρων συνεχίζεται. Υπό αυτή την έννοια, η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι παρούσα. Ναι μεν στον Έβρο προσπαθούν να διοχετεύσουν ελεγχόμενες ροές μεταναστών, αλλά, την ίδια στιγμή, προσπαθούν να κάνουν κάτι αντίστοιχο στα νησιά του Αιγαίου, συνεχίζοντας να ακολουθούν το μοντέλο του προηγούμενου έτους».

«Κανείς δεν ξεκινούσε από τα μικρασιατικά παράλια αν δεν είχε την έγκριση των τουρκικών αρχών» τονίζει ο κ. Αδαμίδης.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν βλέπει κλιμάκωση, απαντά ότι θα ήταν πολύ δύσκολο η Τουρκία να επιχειρήσει κάτι σε βάρος της Ελλάδας στον Έβρο.

«Οι Τούρκοι δεν έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στον Έβρο, καθότι δεν τους ευνοούν οι συσχετισμοί. Αντίθετα, στο Αιγαίο θα ήταν πολύ πιο πιθανό να προσπαθούσε να δημιουργήσει κάποιο τετελεσμένο ή κάποια ακραία πρόκληση, καθότι υπάρχουν μερικές χιλιάδες νησιά».

Συνοψίζοντας, βλέπει μια σταθερή προκλητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας. «Πολλαπλασιαστικά αρνητικές ενέργειες και ενδεχόμενα ακραίες καταστάσεις και ανεξέλεγκτες προκλήσεις. Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη» καταλήγει.