Παρέμβαση ΗΠΑ για Έβρο: Η Τουρκία να αποκλιμακώσει την ένταση


Τι ανέφερε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η αναφορά στις υπερπτήσεις στο Αιγαίο και η κατάσταση στον Έβρο. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας για την κατάσταση στον Έβρο.

Με αφορμή την κατάσταση στον Έβρο ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ πήρε θέση καλώντας την Τουρκία να εργαστεί ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση με την Ελλάδα, ενώ προχώρησε και σε αναφορές και στις τουρκικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, ο κ. Πάλμερ δήλωσε: «Οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί ενεργά στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης. Όταν βρέθηκα στην Αλεξανδρούπολη μίλησα για την πίεση που υπάρχει στα ελληνικά σύνορα, δηλαδή στα σύνορα Τουρκίας – ΕΕ. Κάλεσα την Τουρκία να εργαστεί στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης των εντάσεων».


 Είπε ακόμα: «Υπάρχουν προκλήσεις από τουρκικά μαχητικά τις οποίες έχει επισημάνει η ελληνική κυβέρνηση. Εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας έτσι ώστε να προωθήσουμε τον διάλογο και την υπεύθυνη διαχείριση σε σημεία που υπάρχουν διαφωνίες. Να εργαστούμε έτσι ώστε να αποκλιμακωθούν τα σημεία τριβής έτσι πριν  εξελιχθούν σε κρίσεις»



 Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
Η παρέμβαση αυτή έρχεται λίγο μετά τη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μεγάλο μέρος τής σύσκεψης αφορούσε τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία. «Όσον αφορά το περιεχόμενο, σας παραπέμπουμε στο περιεχόμενο της τοποθέτησης του πρωθυπουργού στην πρόσφατη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR», προσθέτουν.

Υπενθυμίζεται ότι πρωθυπουργός στη συγκεκριμένη συνέντευξη, αναφερόμενος στα γεγονότα στον Έβρο, είχε πει πως «ελήφθησαν ακαριαίες αποφάσεις, σφραγίσαμε τα σύνορα, στείλαμε μήνυμα στην ΕΕ, φέραμε την ηγεσία της Ένωσης στα σύνορα και στείλαμε ένα μήνυμα προς όλους. Έμαθα πώς πρέπει να παίρνει κανείς γρήγορες αποφάσεις όταν ο χρόνος πιέζει».

Ενισχύονται οι δυνάμεις στον Έβρο μετά τις απειλές της Άγκυρας
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ώρες ενισχύονται τα μέτρα φύλαξης των συνόρων στον Έβρο, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση της πίεσης το επόμενο διάστημα. Με την Τουρκία να συνεχίζει τις προκλητικές και προπαγανδιστικές ενέργειες η ελληνική κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου δηλώνει έτοιμη για ένα «θερμό καλοκαίρι» στα σύνορα και αποφασισμένη να διαφυλάξει τα ελληνικά συμφέροντα και εδάφη. 

Τη διαβεβαίωση ότι ο φράχτης θα κατασκευαστεί προκειμένου να προασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας, έδωσε την ίδια στιγμή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που βρέθηκε στον Έβρο.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η παρουσία του στα σύνορα δεν σηματοδοτεί κάτι έκτακτο και ανησυχητικό, προσθέτοντας πάντως ότι «χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, κανένας εφησυχασμός και καμία ολιγωρία».