Στρατηγός Λ. Τζούμης: Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και Κοτζιά περί ενδοτισμού μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται



Με σχετική ανάρτηση (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) αναφέρθηκα στο θέμα που προέκυψε στον Έβρο και επεσήμανα: «ΑΝ ΙΣΧΥΟΥΝ τα δημοσιεύματα, αναφορικά με την κατάληψη της συγκεκριμένης περιοχής  που παρουσιάζεται στο σχετικό χάρτη».

Γράφει ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν από την ελληνική πλευρά και από πληροφορίες που διαβάζω σε ιστοσελίδες οι Τούρκοι δεν έχουν εισέλθει σε ελληνικό έδαφος αλλά βρίσκονται εντός Τουρκικού εδάφους (φωτο – κόκκινο χρώμα), βορειότερα του σημείου που αναφέρθηκε αρχικά στα δημοσιεύματα, αμφισβητώντας απλά τις συντεταγμένες των σημείων που πρόκειται να κατασκευασθεί  φράκτης.

ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ κάτι τέτοιο πρέπει να επισημάνουμε τα εξής :

-  Η επικοινωνιακή διαχείριση από πλευράς ΥΠΕΞ που προέβη μάλιστα σε διάβημα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από κακή έως απαράδεκτη, καθόσον δεν ξεκαθάρισε  από την αρχή ότι δεν πρόκειται περί εισόδου Τούρκων σε ελληνικό έδαφος, αλλά μίλησε για αποφυγή εντάσεων μερικών δεκάδων μέτρων, ξεχνώντας ότι πρόκειται περί ευαίσθητου εθνικού ζητήματος και όχι περί μιας συνοριακής διαφοράς μεταξύ ιδιωτών.


-  Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Κοτζιά περί ενδοτισμού μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς:  Δηλώσεις ότι δεν πρέπει να είμαστε μοναχοφάηδες, ότι το Καστελορίζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, ότι η Τουρκία που εμβόλιζε σκάφη εντός Εθνικών Χωρικών Υδάτων δεν ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές, κ.λπ

-  Αναφορικά με την αμφισβήτηση των Τούρκων να επισημανθεί , σύμφωνα με διδακτορική διατριβή του κ. Ηλία Δημητρακόπουλου «Τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας», ότι :  «Σε εφαρμογή των άρθρων 5 και 6 της συνθήκης της Λοζάνης συγκροτήθηκε οριοθετική επιτροπή υπό την προεδρία του Ολλανδού συνταγματάρχη J. Backer, με μέλη έναν  Έλληνα και έναν Τούρκο αξιωματικό,  για να προβεί στη χάραξη των Ελληνοτουρκικών συνόρων από το Τριεθνές μέχρι το Αιγαίο.  Από τις πρώτες αποφάσεις της επιτροπής ήταν ότι η μεθόριος δεν θα ακολουθούσε τις εκάστοτε μετατοπίσεις της κοίτης του ποταμού, αλλά θα καθοριζόταν με βάση την κοίτη που υπήρχε το 1926. Κατόπιν μακρών διαβουλεύσεων, η επιτροπή κατέληξε στην υπογραφή στην Αθήνα στις 3 Νοεμβρίου 1926 σχετικού πρωτοκόλλου με το οποίο καθορίστηκε λεπτομερώς η περιγραφή και η χάραξη της Ελληνοτουρκικής μεθορίου.

 Είναι άγνωστο αν το αναφερόμενο πρωτόκολλο υπάρχει στο Υπουργείο των Εξωτερικών. Η κοίτη και όλη η μεθόριος ορίστηκαν με τη βοήθεια σημείων αναφοράς που μνημονεύονται στους χάρτες και τους πίνακες που επισυνάφθηκαν στο πρωτόκολλο.  Οι πρωτότυποι χάρτες της οριοθέτησης των χερσαίων Ελληνοτουρκικών συνόρων από την Επιτροπή Οριοθέτησης της Συνθήκης της Λωζάνης δεν υπάρχουν, επειδή χάθηκαν από το ΓΕΣ κατά τη Γερμανική κατοχή»