Εγκρίθηκαν υποπρογράμματα που αφορούν την Πολεμική Αεροπορία


Του Σάββα Δ. Βλάσση

Η ενημέρωση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής στις 20 Μαΐου, ήταν η τρίτη από τον Ιούλιο που ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση της ΝΔ. Έχουν προηγηθεί αντίστοιχες ενημερώσεις στις 8 Οκτωβρίου 2019 για την έγκριση 10 υποπρογραμμάτων και στις 17 Δεκεμβρίου με την έγκριση 8 ακόμη.

Στις 20 Μαΐου, εγκρίθηκαν 5 ακόμη υποπρογράμματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 23. Ωστόσο, από αυτόν τον κατάλογο, μόνο για ένα υποπρόγραμμα, αυτό της χρονομισθώσεως ενός συστήματος Heron από το Ισραήλ, έχει υπογραφεί σύμβαση. Όλα τα άλλα, βρίσκονται ακόμη σε κάποιο προηγούμενο στάδιο, δείγμα των χρονοβόρων διαδικασιών.

Ας δούμε αναλυτικώς τα προγράμματα που εγκρίθηκαν στις 20 Μαϊου για την Πολεμική Αεροπορία.

Δύο υποπρογράμματα αφορούν την Πολεμική Αεροπορία από τα συνολικά 23 των ΕΔ 

Το ένα ύψους 250,06 εκατ. ευρώ αφορά σύμβαση FOS για ανταλλακτικά και απάρτια μαχητικών F-16. Πρόκειται επί της ουσίας για ανανέωση της σχετικής συμβάσεως που αφορά Υπόθεση FMS και είναι διαρκείας 4 ετών. H προηγουμένη ανάλογη σύμβαση είχε υπογραφεί από τον ΥΕΘΑ στις 30 Νοεμβρίου 2015 και ήταν εντός του ποσού των 188 εκατ. $.

Το τελευταίο υποπρόγραμμα ύψους 28,5 εκατ. € αφορά την υποστήριξη και επαναπιστοποίηση αμερικανικών όπλων των μαχητικών F-16 και F-4E και συγκεκριμένως: πυραύλων αέρος – αέρος ΑΙΜ-9 και ΑΙΜ-120, πυραύλων αέρος – εδάφους AGM-65, πυραύλων αντι-ραντάρ AGM-88B, πυραύλων μακράς κρούσεως AGM-154 JSOW, βομβών κατευθύνσεως λέιζερ (LGB), κατευθυνομένων βομβών JDAM και BLU-109 και, τέλος, περιλήπτες βομβιδίων (CBU) Rockeye.

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει “πατήσει γκάζι” στα εξοπλιστικά προγράμματα. Ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος κάνει πράγματι ό,τι μπορεί για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος σειράς ετών. Το θέμα είναι, τι χρόνος υπάρχει…