Έβρος: Πυρομαχικά μάχης (κανονικά φυσίγγια) χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες


Συρματοπλέγματα και περιπολίες η Ελληνική απάντηση στις προκλήσεις της Άγκυρας

του Κώστα Σαρικά

Οι ενέργειες της Ελλάδας να θωρακίσει τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, στον Έβρο, δεν έχουν σταματήσει παρά την υποχώρηση μεταναστών και τουρκικών δυνάμεων αστυνομίας και στρατοχωροφυλακής. Αντίθετα με διπλά συρματοπλέγματα η Ελλάδα επιχειρεί να κάνει απροσπέλαστα τα σύνορά της.

Στον Έβρο η προσπάθεια να θωρακιστούν τα χερσαία σύνορα της χώρας δεν έχει σταματήσει ούτε μέρα αμέσως μετά την άτακτη αποχώρηση των μεταναστών αλλά και των Τουρκικών δυνάμεων της στρατοχωροφυλακής και της αστυνομίας. Οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές και δείχνουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις οχυρώνουν με κάθε τρόπο την παρέβρια περιοχή όπου ο ποταμός χωρίζει Ελλάδα και Τουρκία αλλά και τα τμήματα όπου οι δύο χώρες διαθέτουν προγεφυρώματα.

Διπλά συρματοπλέγματα πολλών χιλιομέτρων κατά μήκος της όχθης, αναχώματα και εμπόδια στήνονται και επεκτείνονται με στόχο να μην υπάρχουν ούτε ελάχιστα μέτρα τα οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν όσοι επιχειρήσουν να περάσουν στο Ελληνικό έδαφος. Τα νέα περιστατικά με Τούρκους άνδρες της αστυνομίας και της στρατοχωροφυλακής να ανοίγουν πυρ τόσο προς αμιγώς Ελληνικές περιπόλους όσο και προς μικτές με συμμετοχή Ελλήνων αλλά και στελεχών της Frontex έρχονται να επιβεβαιώσουν την απόφαση του ΓΕΕΘΑ να διατηρεί σε ύψιστο βαθμό την επιφυλακή στα σύνορα.

Ειδικά σε μία από τις περιπτώσεις οι Τούρκοι σύμφωνα με πληροφορίες δεν δίστασαν να προχωρήσουν μέσα στη νύχτα σε καταιγισμό με πυρά κατά ριπάς προς την Ελληνική πλευρά. Και μάλιστα σύμφωνα με τις μαρτυρίες των έμπειρων στελεχών της ΕΛΑΣ αλλά και του Στρατού Ξηράς που συγκροτούσαν τη συγκεκριμένη περίπολο οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες χρησιμοποίησαν όχι αβολίδωτα όπως σε άλλες περιπτώσεις αλλά πυρομαχικά μάχης δηλαδή κανονικά φυσίγγια. Μέσα από λέμβο στην οποία επέβαιναν έκαναν ακόμα και χρήση φωτοβολίδας η οποία έπεσε στο Ελληνικό έδαφος. Είχε προηγηθεί νωρίτερα ένα ακόμη περιστατικό με Τούρκους να ανοίγουν επίσης πυρ προς Ελληνική περίπολο η οποία αποτελείτο από αστυνομικούς της ΕΛΑΣ. Την περασμένη εβδομάδα ανάλογα είχαν λειτουργήσει όταν στην όχθη του Έβρου περιπολούσαν Έλληνες αστυνομικοί μαζί με συναδέλφους τους Γερμανούς της Frontex.


Όλα έγιναν στην ίδια περιοχή στο νότιο Έβρο κοντά στο Τυχερό. Εκεί όπου τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκε έντονη δράση δουλεμπορικών κυκλωμάτων τα οποία με την βοήθεια των Τουρκικών αρχών επιχειρούσαν και συχνά είχαν καταφέρει να περάσουν με λέμβους σημαντικό αριθμό μεταναστών στο Ελληνικό έδαφος. Σε όλες τις περιπτώσεις οι Τούρκοι άνδρες ασφαλείας εκμεταλλεύτηκαν το πυκνό σκοτάδι και επιχείρησαν να αιφνιδιάσουν τις Ελληνικές περιπόλους. Όμως οι αντιδράσεις ήταν άμεσες αφού και άριστα εκπαιδευμένοι είναι όσοι συμμετέχουν στη φύλαξη των συνόρων αλλά και γνωρίζουν καλά πως θα ενεργήσουν σε κάθε ενδεχόμενο.

Οι φρουροί του Έβρου εκτιμούν ότι οι Τούρκοι άνοιξαν πυρ είτε για να δοκιμάσουν το επίπεδο ετοιμότητας των Ελληνικών δυνάμεων είτε για να δείξουν δυναμική παρουσία έπειτα από την άτακτη υποχώρηση του περασμένου μήνα. Τότε που η ασύμμετρη επίθεση με χιλιάδες μετανάστες υποκινούμενη από τις Τουρκικές αρχές μετατράπηκε σε φιάσκο. Τα περιστατικά θεωρούνται μεμονωμένα ωστόσο δικαιώνουν τις Ελληνικές στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές οι οποίες δεν έχουν σταματήσει να ζητούν συνεχή εγρήγορση από όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛΑΣ που επιτηρούν τα χερσαία σύνορα της χώρας.

Η στρατιωτική ηγεσία αλλά και η ΕΛΑΣ παρά την αποχώρηση των μεταναστών αλλά και μεγάλου αριθμού Τούρκων στρατιωτικών και αστυνομικών της Οzel Harekat και της Jadarma εξακολουθούν να διατηρούν ισχυρές δυνάμεις στον Έβρο. Ανάμεσά τους βρίσκονται και στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων που έχουν μεταφερθεί εδώ και μήνες δίπλα στο ποτάμι. Ο ίδιος ο καταδρομέας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος έχει δώσει ξεκάθαρες εντολές για πλήρη επαγρύπνηση 24 ώρες το 24ωρο και στα 212 χιλιόμετρα χερσαίων συνόρων. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι στον Έβρο θα μεταφέρονται ανά τακτά διαστήματα δυνάμεις από όλες σχεδόν τις Μονάδες της Ελλάδας ώστε τα στελέχη και οι οπλίτες να λάβουν παραστάσεις και να αποκτήσουν εμπειρία στη φύλαξη των χερσαίων συνόρων της χώρας. Κανένας άλλωστε δεν μπορεί να αποκλείσει ότι οι γείτονες θα επανέλθουν στην περιοχή και θα επιχειρήσουν να πάρουν τη «ρεβάνς» της άτακτης αποχώρησης η οποία είχε αρνητικές συνέπειες στην ψυχολογία των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

ΠΗΓΗ