Πανωλεθρία – Δεκάδες τούρκικα τεθωρακισμένα καταστράφηκαν στην Λιβύη


Πανωλεθρία υπέστησαν τα τουρκικά τεθωρακισμένα ερπυστριοφόρα και τροχοφόρα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που η Τουρκία έστειλε πριν από μερικούς μήνες στη Λιβύη προς υποστήριξη των στρατιωτικών δυνάμεων του GNA και των ισλαμιστών ανταρτών που ο Ερντογάν μετέφερε από τη Συρία στην αφρικανική χώρα.

Πιο αναλυτικά, μετά από μήνες μαχών από τα 12 ΤΟΜΠ ACV 15 που οι Τούρκοι έστειλαν στην Τρίπολη της Λιβύης 5 καταστράφηκαν, 4 έπεσαν στα χέρια των δυνάμεων του LNA και τρία μόλις παραμένουν επιχειρησιακά στα χέρια του GNA.

Ουσιαστικά από τα 12 οχήματα ACV 15 μόλις το 25% είναι επιχειρησιακό. Από την άλλη πλευρά από τα 55 οχήματα Kirpi MRAP της φιλικά προσκείμενης προς τον Ερντογάν τουρκο-καταριανής εταιρείας BMC τα 27 έχουν καταστραφεί σε μάχες 15 έπεσαν στα χέρια των δυνάμεων του LNA, τέσσερα βγήκαν εκτός λειτουργίας λόγω κατασκευαστικών προβλημάτων ενώ μόλις 9 το 16% είναι ακόμη επιχειρησιακά.



Εάν σε αυτά προστεθούν τα 30 αεροχήματα Bayraktar TB2 που καταρρίφθηκαν από το περασμένο Φθινόπωρο μέχρι και σήμερα, και το αερόχημα Anka-S που πρόσφατα καταρρίφθηκε σε συνδυασμό με την φημολογούμενη καταστροφή μιας πυροβολαρχίας συστήματος MIM-23 I-HAWK τότε το κόστος της εμπλοκής της Τουρκίας στη Λιβύη ανεβαίνει επικίνδυνα για μια οικονομία υπό χρεοκοπία με ένα υποτιμημένο εθνικό νόμισμα.




ΠΗΓΗ