«Φωτιά» σε Λιβύη και Α. Μεσόγειο απειλεί να βάλει ο Ερντογάν – Έξι τουρκικές φρεγάτες επιχειρούν κοντά στις ακτές


Τουρκικά C-130 μεταφέρουν όπλα και μισθοφόρους

Σε κακόγουστο αστείο εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες το υποτιθέμενο εμπάργκο όπλων στη Λιβύη την εφαρμογή του οποίου υποτίθεται ότι θα διασφαλίσει η επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ. Η Άγκυρα ενισχύει συνεχώς τις δυνάμεις της στην αφρικανική χώρα και συμμετέχει πλέον άμεσα με δικά της στρατιωτικά μέσα στις εχθροπραξίες σε μια προσπάθεια να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης και τον πρόεδρο Σάρατζ.

Έξι συνολικά Τουρκικές φρεγάτες βρίσκονται πλέον μια ανάσα από τις Λιβυκές ακτές κυρίως κοντά στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ενώ μαζί τους παραμένει και πετρελαιοφόρο ώστε να ανεφοδιάζει συνεχώς την Τουρκική αρμάδα. Ανατολικά δύο ακόμη Τουρκικές Μονάδες επιφανείας βρίσκονται σε επιφυλακή και ενδεχομένως να ενισχύσουν ακόμη περισσότερη τις επόμενες ημέρες την Τουρκική ναυτική δύναμη που επιχειρεί στο Λιβυκό πέλαγος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έξι Τουρκικές φρεγάτες τύπου Perry όχι απλά έχουν προσεγγίσει τις τελευταίες ημέρες τις Λιβυκές ακτές, αλλά εμπλέκονται άμεσα στις εχθροπραξίες αφού έστησαν «όμπρέλα» ασφαλείας πάνω από τις περιοχές που ελέγχει ο GNA και η κυβέρνηση της Τρίπολης διευκολύνοντας όχι μόνο τα Τουρκικά μεταγωγικά να προσεγγίσουν.

Τα πλοία του Τουρκικού στόλου κρατούν «καθαρό» τον εναέριο χώρο για τα μη επανδρωμένα Bayraktar TB2 τα οποία επιχειρούν πλέον μαζικά στην περιοχή και έχουν σημαντικό μερίδιο στην αντεπίθεση των δυνάμεων του GNA και στην ανακατάληψη κρίσιμων πόλεων αλλά και της κομβικής για την κεντρική Λιβύη βάσης στην Al-Watiya.

Εκτός όμως από τα Τουρκικά πλοία και τα Τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα UAV στο έδαφος της Λιβύης φαίνεται ότι έχουν μεταφερθεί και εντοπιστεί αντιαεροπορικά συστήματα Hawk τα οποία έχει μεταφέρει η Άγκυρα για να ενισχύσει περαιτέρω τις δυνάμεις του προέδρου Σάρατζ. Οι μισθοφόροι από τη Συρία οι οποίοι έχουν μεταφερθεί από την Τουρκία στη Λιβύη μεταξύ των οποίων και μέλη του ISIS όπως αναφέρουν ανεξάρτητοι στρατιωτικοί αναλυτές ξεπερνούν πλέον τις 10.000.

Καθημερινά Τουρκικά C-130 πετώντας εκτός Ελληνικού Fir είτε στα όρια του Κύπρου-Αιγύπτου είτε πάνω από τις Βαλκανικές χώρες και την Αδριατική μεταφέρουν όπλα και μισθοφόρους στην Τρίπολη.

Το επόμενο βήμα της Τουρκίας στη Λιβύη και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες εκτιμάται ότι θα είναι η μεταστάθμευση πιθανότατα στο αεροδρόμιο της Misrata αριθμού μαχητικών f-16. Πρόβα ήταν όπως φαίνεται η επιχείρηση που έστησε πριν από περίπου ένα μήνα η Τουρκική πολεμική αεροπορία με την πτήση μαχητικών από Τουρκικά αεροδρόμια τα οποία έφτασαν έως τις Λιβυκές ακτές συνοδευόμενα από ιπτάμενα τάνκερ για τον ανεφοδιασμό τους αλλά και ιπτάμενο ραντάρ.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία που δείχνουν μεταφορά και παρουσία Ρωσικών μαχητικών μαχητικών Mig-29 και Su-24 σε αεροδρόμιο της χώρας που ελέγχεται από το LNA και τον Στρατηγό Χάφταρ δείχνει ότι το ‘’παιχνίδι’’ στην Λιβύη συνεχώς ‘’χοντραίνει’’ με απρόβλεπτες συνέπειες για την σταθερότητα στην περιοχή.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για τους στόχους και κυρίως για την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης ΕΙΡΗΝΗ, η οποία ξεκινά στο Λιβυκό πέλαγος με στόχο να εφαρμοστεί το εμπάργκο όπλων προς τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ η οποία αντικατέστησε την ΥΔΡΑ λόγω μηχανικής βλάβης είναι το Ελληνικό πλοίο το οποίο συμμετέχει στην ΕΙΡΗΝΗ μαζί με μια Γαλλική φρεγάτα και ένα Ιταλικό πλοίο υποστήριξης ενώ η Ρώμη ανέφερε ότι σκοπεύει να στείλει και φρεγάτα στην περιοχή.

Με τρία ή τέσσερα πολεμικά πλοία θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί μια τεράστια περιοχή από τις Δυτικές ακτές της Λιβύης έως και την Αίγυπτο την ώρα που μόνο η Τουρκία διαθέτει ήδη τον διπλάσιο αριθμό Μονάδων επιφανείας.

Η Αθήνα παρακολουθεί με εξαιρετική προσοχή την Τουρκική εμπλοκή στην αφρικανική χώρα με την Άγκυρα να επιζητεί πρωταγωνιστικό ρόλο. Στόχος της φαίνεται ότι είναι να εδραιώσει μόνιμη παρουσία στην περιοχή εμφανιζόμενη ως υπερδύναμη της Ανατολικής Μεσογείου και φυσικά να υποστηρίξει τα συμφέροντά της όπως το παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο συνεργασίας.