Διεθνή ΜΜΕ: ''Η Συρία ενισχύεται με MiG-29 - Έρχεται συρο-τουρκική σύγκρουση



Καταιγιστικές εξελίξεις

Σύμφωνα με διεθνείς πηγές, μια μοίρα με τουλάχιστον 6 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 παρέδωσε η Ρωσία στον Άσαντ.

Δεν υπάρχει όμως επίσημη ανακοίνωση από τη Ρωσία για αυτό το θέμα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικά πρόσφατα ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε στη στρατιωτική αεροπορική βάση της Συρίας, όπου εντοπίστηκε η ύπαρξη αεροσκαφών MiG-29 της συριακής αεροπορίας.

Ρώσοι ειδικοί αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα, η Μόσχα ενισχύει την Δαμασκό προμηθεύοντάς την με επιπλέον πολεμικά αεροσκάφη λόγω των επικείμενων πολεμικών γεγονότων στο συριακό έδαφος με τις τουρκικές δυνάμεις.

Τοπικές πηγές να εκτιμούν την πολύ μεγάλη πιθανότητα ενός συρο-τουρκικού με κύριο θέμα το Ιντλίμπ.

Η μεταστάθμευση ρωσικής κατασκευής αεροσκαφών, μετά την μεταφορά 150 αρμάτων μάχης Τ-90Α, αφορά σαφώς σχέδιο της Μόσχας για να ενισχυθεί ο στρατός του Άσαντ, στην κυοφορούμενη σύγκρουση με τους Τούρκους το επόμενο διάστημα. 

Πρόκειται για ρωσικού τύπου proxy war με την βοήθεια των συριακών ενόπλων δυνάμεων κατά των τουρκικών σχεδίων του Ερντογάν, οποίος  έκανε νέα κυβίστηση προς τις ΗΠΑ, οι οποίες με την σειρά τους δείχνουν ότι θα εμπλακούν εκ νέου ενεργά σε Συρία και Λιβύη.


Περίπου 10 χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στην Συρία, έχουμε νέες εξελίξεις και διαμάχες, στις οποίες εμπλέκεται η Τουρκία και τα ύποπτα νεο-οθωμανικά σχέδια της για προσάρτηση συριακών εδαφών.

Την ίδια στιγμή ο συριακός στρατός (SAA) και οι τουρκόφιλες φατρίες συμμετείχαν σε μια σειρά από σφοδρές συγκρούσεις, με αποτέλεσμα την πρόκληση θυμάτων όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, οι συγκρούσεις ξεκίνησαν από την Παρασκευή, όταν οι φιλότουρκοι αντάρτες  πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική επίθεση στις θέσεις του συριακού στρατού κατά μήκος του άξονα Jabal Al-Zawiya στο νότιο Ιντλίμπ.

Οι φιλότουρκοι μαχητές προκάλεσαν κάποια θύματα στις τάξεις του συριακού στρατού κοντά στην πόλη Kafr Nabl.

Η απάντηση του συριακού στρατού ήταν βίαιη και ακαριαία, αφού κτυπήθηκαν όλες οι θέσεις των Τούρκων μέσα στην πόλη της Al-Bara, η οποία έχει καταστεί σε βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης για την οργάνωση  Hay’at Tahrir Al-Sham (HTS) και τις τουρκικές δυνάμεις.

Μια πηγή των συριακών δυνάμεων, είπε ότι οι φιλότουρκοι μαχητές υπέστησαν μεγάλες απώλειες ως αποτέλεσμα της αντεπίθεσης των συριακών δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ ο συριακός στρατός υποστηρίζει ότι η εκεχειρία της Μόσχας, την οποία υπέγραψε και η Τουρκία, δεν μπορεί να εφαρμοστεί  στην πράξη, επειδή οι φιλότουρκοι μαχητές δεν έχουν αποσυρθεί από όλες τις πόλεις και τα χωριά νότια του αυτοκινητόδρομου M-4 (Aleppo-Latakia Highway).

Η Τουρκία αντέδρασε απειλώντας να χρησιμοποιήσει βία εναντίον του συριακού στρατού, εάν ξεκινήσει οποιαδήποτε επίθεση στο Ιντλίμπ, το Χαλέπι, τη Χαμά ή τη Λατάκια, κάτι όμως που θεωρείται δεδομένο μιας και ο Άσαντ θέλει να απελευθερώσει ολόκληρο το συριακό έδαφος και δεν πρόκειται για αυτό να ρωτήσει τον Ερντογάν.

ΠΗΓΗ