Οι μισθοφόροι της ρώσικης Wagner αλλάζουν το “παιχνίδι” στη Λιβύη;

Οι μισθοφόροι της ρώσικης Wagner αλλάζουν το “παιχνίδι” στη Λιβύη;
Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε περισσότερες από είκοσι πτήσεις μεταξύ Ρωσίας και ανατολικής Λιβύης από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2019 με πολιτικά αεροσκάφη «που συνδέονται στενά ή ανήκουν» στον όμιλο Wagner σύμφωνα με το bankingnews.gr.

Μια ρωσική εταιρεία ασφαλείας, γνωστή ως όμιλος Wagner, τα μέλη της οποίας αποτελούνται κυρίως από πρώην στρατιωτικό προσωπικό, έχει αναπτύξει έως και 1.200 άτομα στην Λιβύη, ενισχύοντας τις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, K. Haftar, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Η έκθεση 57 σελίδων ανεξάρτητων επιτηρητών κυρώσεων, που υποβλήθηκε στην επιτροπή κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε ότι η ρωσική ιδιωτική εταιρεία υπηρεσιών ασφαλείας ανέπτυξε δυνάμεις σε εξειδικευμένες στρατιωτικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένων ομάδων ελεύθερων σκοπευτών.

Ο Haftar εξαπέλυσε πριν ένα χρόνο μεγάλη επίθεση για να πάρει τον έλεγχο της πρωτεύουσας Τρίπολης και άλλων τοποθεσιών της βορειοδυτικής Λιβύης.
Από το 2014, η Λιβύη έχει χωριστεί μεταξύ περιοχών που ελέγχονται από τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) με έδρα την Τρίπολη, στα βορειοδυτικά, και της περιοχής που κατέχουν οι δυνάμεις του Haftar στα ανατολικά, με έδρα τη Βεγγάζη.Ο Χάφταρ υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, ενώ η ΚΕΕ υποστηρίζεται από την Τουρκία.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE επέβαλε εμπάργκο όπλων στη Λιβύη το 2011.

Οι επιτηρητές της εφαρμογής των κυρώσεων δήλωσαν ότι, ενώ δεν μπορούσαν να επαληθεύσουν ανεξάρτητα την κλίμακα της ανάπτυξης στη Λιβύη μισθοφόρων του ομίλου Wagner, «με βάση δημόσια προσιτές πηγές και περιορισμένες παρατηρήσεις εκτιμούν ότι ο μέγιστος αριθμός μεμονωμένου ιδιωτικού στρατιωτικού προσωπικού που έχει αναπτυχθεί δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 800 έως 1.200».

«Η ανάπτυξή τους λειτούργησε ως ένας αποτελεσματικός πολλαπλασιαστής ισχύος για (τον Χάφταρ)», έγραψαν οι επιτηρητές κυρώσεων.
Όταν ρωτήθηκε τον Ιανουάριο εάν η Wagner Group πολεμά στη Λιβύη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι αν υπάρχουν Ρώσοι στη Λιβύη, δεν εκπροσωπούν το ρωσικό κράτος ούτε πληρώνονται από το κράτος.

Ρώσοι ιδιωτικοί στρατιωτικοί εργολάβοι πολεμούν μυστικά υπέρ των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία και την Ουκρανία, όπως ανέφεραν προηγουμένως το Reuters και άλλα μέσα ενημέρωσης. Το ρωσικό κράτος αρνείται ότι χρησιμοποιεί ιδιωτικούς στρατιωτικούς εργολάβους στο εξωτερικό.

Οι επιτηρητές των κυρώσεων του ΟΗΕ εντόπισαν περισσότερες από είκοσι πτήσεις μεταξύ Ρωσίας και ανατολικής Λιβύης από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2019 με πολιτικά αεροσκάφη «που συνδέονται στενά ή ανήκουν» στον όμιλο Wagner ή σε σχετιζόμενες εταιρείες.