Λιβύη: Ο Σαράτζ μετέφερε 4 δισ. δολ. στην Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας συν 8 δισ. για τα έξοδα της τουρκικής επέμβασης


Πρωτοφανής λεηλασία των δημόσιων ταμείων της Λιβύης από το ισλαμιστικό καθεστώς Ερντογάν. Ο ισλαμιστής Τουρκολίβυος επικεφαλής του καθεστώτος της Τρίπολης, Φαγιέζ αλ Σαράτζ, μετέφερε 4 δισ. δολάρια στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας συν ακόμα 8 δισ. δολάρια για να πληρώσει την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.
 
Αυτό υποστηρίζει με ανάρτησή της στο Twitter η δημοσιογράφος Λίντσνεϊ Σνελ, η οποία προσθέτει ότι οι 10.000 Σύροι τζιχαντιστές που μετέφερε η Τουρκία στη Λιβύη, για να υποστηρίξουν το καθεστώς Σαράτζ, έχουν εξαπατηθεί από Ερντογάν και Σαράτζ, οι οποίοι ενώ τους έταξαν 2.000 δολάρια μηνιαίο μισθό, τους έχουν μέχρι στιγμής πληρώσει μόνο ένα μικρό μέρος αυτής της αμοιβής.

Τα συνολικά 12 δισ. δολάρια που πλήρωσε ο φόρου υποτελής Τουρκολίβυος Σαράτζ στον αφέντη του Ερντογάν επιβεβαιώνονται και από λιβυκά δημοσιεύματα.

Όπως έγραψε η ιστοσελίδα Libya Review, επικαλούμενη πηγές της, 4 δισ. δολάρια της Λιβύης μεταφέρθηκαν στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας και 8 δισ. για τα έξοδα της πολεμικής εμπλοκής της Τουρκίας στη Λιβύη.

Η Τουρκία έστειλε στη Λιβύη περισσότερα από 70 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV δρόνους), τα οποία κοστίζουν 5 εκ. δολάρια το κομμάτι, εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου «KIRPI» και χιλιάδες μισθοφόρους από τη Συρία που αμείβονται με 1.500 δολάρια μηνιαίως κατά μέσο όρο.

Με τα δολάρια που μετέφερε το καθεστώς Σαράτζ στη Λιβύη δίνει μικρές ανάσες στο υπό κατάρρευση συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας.

Ερντογάν και Σαράτζ είναι στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ταμείο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είναι το Κατάρ.