Θα εξαλειφθούν πολλές αδικίες με αυτό που ζητά η ΠΟΕΣ για τα Συμβούλια Μεταθέσεων


ΘΕΜΑ : Συμβούλια Μεταθέσεων
α. Ν.1264/1982 (ΦΕΚ Α’ 79, «Για τον εκδημοκρατισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων»)
β. Υπ΄ αριθμ. Φ.411/1/294483/Σ.797/2018 Απόφαση κ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΦΕΚ Β΄ 468, «Καθορισμός Συμβουλίων Μεταθέσεων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Εξειδίκευση των κριτηρίων και λοιπών θεμάτων που αφορούν στις τοποθετήσεις, τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις των αξιωματικών, ανθυπασπιστών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων»)
γ. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 58/04.7.2019 έγγραφό μας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ.
Σύμφωνα με την παρ. 17 του άρθρου 30Γ του (α) σχετικού, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ένας (1) εκπρόσωπος από κάθε δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, που κατέχει οργανική θέση εσωτερικού, υπηρετεί σε Μονάδα της Αττικής και εκλέγεται από το συνέδριο κάθε δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, συμμετέχει ως παρατηρητής στα κατά Κλάδο Συμβούλια Μεταθέσεων του άρθρου 8 του ν. 3883/2010, εξαιρουμένων των Συμβουλίων Ανωτάτων.

Ωστόσο, η ανωτέρω πρόβλεψη μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί, με αποτέλεσμα τα συμβούλια μεταθέσεων της (β) σχετικής να διενεργούνται δίχως την προβλεπόμενη συμμετοχή συνδικαλιστικών εκπροσώπων, έστω και ως παρατηρητών.

Η Ομοσπονδία μας παραμένει υποστηρίκτρια της χρηστής διοίκησης και πρεσβευτής της άποψης ότι οι νόμιμες ενέργειες της διοίκησης δεν έχουν  να φοβηθούν τίποτα από τον οποιοδήποτε έλεγχο, άλλωστε ο δικαστικός έλεγχος έχει διαπιστώσει μερική αυθαιρεσία και παράβαση της νομιμότητας κατά τη διενέργεια των μεταθέσεων, οπότε και ακύρωσε τις συναφείς διοικητικές πράξεις.

Επικαλούμενοι τη νομική σας ιδιότητα και θεωρώντας ότι και εσείς, τόσο ως άνθρωπος όσο και ως πολιτικός προϊστάμενος του ΥΠΕΘΑ υιοθετείτε την ως άνω άποψη, πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα επιληφθείτε της αδράνειας και θα συμπληρώσετε τα κατά κλάδο συμβούλια μεταθέσεων με αιρετό εκπρόσωπο των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εν ενεργεία στρατιωτικών, όπως εγκαίρως είχαμε ενημερώσει με το (γ) σχετικό έγγραφό μας, απομονώνοντας έτσι τις όποιες φωνές διαδίδουν ότι τα υπόψη συμβούλια γίνονται δια περιφοράς, άποψη που ουδόλως ασπάζεται η Ομοσπονδία μας.