Αυστριακό «χαστούκι» στον Ερντογάν – «Η Ελλάδα έχει την πλήρη υποστήριξή μας»


«Είναι αναγκαίο και σωστό να προστατεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα εξωτερικά της σύνορα από την παράνομη μετανάστευση, και η Ελλάδα έχει εδώ την πλήρη υποστήριξή μας – και αυτή η στάση της Αυστρίας επίσης δεν είναι νέα».

Αυτό τονίζει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, σε αποψινές δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), αποκρούοντας την τουρκική κριτική στην τοποθέτηση του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, που είχε πει σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα, ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε την Τουρκία να μας εκβιάζει».

Κριτική από Άγκυρα
«Ο Κουρτς ο οποίος έχει κλείσει τα σύνορα για τους πρόσφυγες, παραβιάζει αξίες της Ε.Ε., ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και τη Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες» είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χάμι Ακσόι, τονίζοντας πως η στάση της Αυστρίας απέναντι στους αιτούντες άσυλο, δεν είναι διαφορετική από εκείνη της Ελλάδας.

«Η κριτική της Άγκυρας για τις δηλώσεις του καγκελαρίου, στερείται οποιασδήποτε βάσης», διαμηνύει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως «η Αυστρία σίγουρα δεν χρειάζεται νουθεσίες (σ.σ. από την Τουρκία) σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όλοι οι άνθρωποι στην Αυστρία απολαμβάνουν την διεθνώς εγγυημένη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς περιορισμούς».