Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ. ΟΠ.) και έτη συνταξιοδότησης


Ερώτηση (7655/23-06-20) στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Μυλωνάκης Αντώνιος, αναφορικά με τους Επαγγελματίες Οπλίτες και έτη συνταξιοδότησης

Όπως αναφέρει ο Βουλευτής:

Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 11 του Ν. 2936/2001 το συνταξιοδοτικό καθεστώς των Επαγγελματιών Οπλιτών διέπεται από τις εκάστοτε ισχύουσες συνταξιοδοτικές διατάξεις για τους ομοιοβάθμους τους Μονίμους Υπαξιωματικούς μη Παραγωγικών Σχολών.

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 8, και το άρθρο 39 (παρ. 2α) του ΝΔ445/1974 οι Υπαξιωματικοί που συμπληρώνουν το πεντηκοστό (50ο) έτος της ηλικίας τους αποστρατεύονται χωρίς προηγούμενη κρίση, με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Κλάδου, εντός μηνός από την κατάληψη του ορίου ηλικίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 20 (παρ. 4) του Ν.3865/2010 για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 και μετά, δικαιούνται σύνταξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας τους ή σαράντα (40) έτη συντάξιμης υπηρεσίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 975/17-06-2020 έγγραφο της Π.Ο.Ε.Σ υπάρχουν Επαγγελματίες Οπλίτες, οι οποίοι κατά το χρόνο πρόσληψής τους είχαν την ηλικία ακόμη και των είκοσι οκτώ (28) ετών, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με το συνδυασμό των προμνησθέντων διατάξεων, στην ηλικία των πενήντα (50) ετών να κληθούν, χωρίς προηγούμενη κρίση των οικείων κατά Κλάδο συμβουλίων, να αποστρατευθούν αυτεπαγγέλτως.

Είχαν την επιλογή είτε να αναζητήσουν άλλη εργασιακή στέγη, προκειμένου να συμπληρώσουν τα συνταξιοδοτικό τους χρονικά όρια προς απόληψη συντάξεως με τα συνταξιοδοτικό δεδομένα του νέου φορέα, είτε να παραμείνουν στην αποστρατεία και να λάβουν τη σύνταξη που τους αναλογεί για τα είκοσι δύο (22) χρόνια ενεργού υπηρεσίας τους, η οποία είναι πενιχρή.

Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετώπιζαν και οι Εθελοντές Μακράς Θητείας, το οποίο επιλύθηκε με τον Ν.4609/2019 (άρθρο 5).

Βάσει των ανωτέρω:

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

1) Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί σε αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να επιλυθεί και το ανάλογο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Επαγγελματίες Οπλίτες;

2) Διατίθεσθε να εισάγετε κάποια άμεση ρύθμιση που θα επιλύει το πρόβλημα, μέσω πράξης νομοθετικού περιεχομένου, μέχρι να δοθεί ικανός χρόνος στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την εκπόνηση ορθής και δίκαιης νομοθετικής διάταξης;