Σε συναγερμό σήμερα η Πολεμική Αεροπορία


του Κώστα Σαρικά

Οι Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως τα ‘’γεράκια’’ της Πολεμικής Αεροπορίας θα βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση τη Δευτέρα, καθώς οι Τούροι συνηθίζουν να προκαλούν όταν Έλληνες αξιωματούχοι επισκέπτονται ακριτικά νησιά.

Σε συναγερμό θα βρίσκεται η Πολεμική Αεροπορία ενόψει της συμβολικής αυριανής επίσκεψης που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στα ακριτικά Εθνικά φυλάκια σε Αγαθονήσι και Λειψούς. Για πρώτη φορά και εν μέσω των συνεχών Τουρκικών προκλήσεων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Αρχηγός σύμφωνα με το Σύνταγμα των Ενόπλων Δυνάμεων θα μεταβεί σε ακριτικά νησιά. Είχει προηγηθεί η επίσκεψη στη Θράκη απ’ όπου έστειλε σαφές μήνυμα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Με δεδομένο ότι οι γείτονες συνηθίζουν να προκαλούν ακόμα και με έντονο έως και επικίνδυνο τρόπο όταν Έλληνες αξιωματούχοι. είτε από την πολιτειακή και πολιτική είτε από την στρατιωτική ηγεσία, επισκέπτονται ακριτικά νησιά, οι Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως τα ‘’γεράκια’’ της Πολεμικής Αεροπορίας θα βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση. Άλλωστε τις τελευταίες ημέρες εθνικιστικοί κύκλοι της Τουρκίας και μέρος των μέσων ενημέρωσης ζητούν επιτακτικά την ακύρωση της επίσκεψης

Ταυτόχρονα ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ για πολλοστή φορά έσπευσε να επαναλάβει τους γνωστούς παράλογους ισχυρισμούς των γειτόνων περί αποστρατικοποίησης των ακριτικών Ελληνικών νησιών όσο και για περιορισμό του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τα 10 στα 6 μίλια. Και μάλιστα την ώρα που η Τουρκική προκλητικότητα χτυπά ‘’κόκκινο’’ με τους γείτονες να διεκδικούν συνεχώς χώρο κυρίως στη θάλασσα με τις παράνομες και παράλογες απαιτήσεις τους

Δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες όταν η Τουρκική αεροπορία με μαχητικά F-16 επιχείρησε να παρενοχλήσει το CHINOOK το οποίο μετέφερε αρχικά στις Οινούσσες και στη συνέχεια σε άλλα ακριτικά νησιά του Αρχιπελάγους τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Μέχρι κα το ελικόπτερο που μετέφερε τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Καστελόριζο προσπάθησαν να παρενοχλήσουν οι γείτονες καλώντας μάλιστα από τον ασύρματο να απομακρυνθεί γιατί πετά σε Τουρκικό εναέριο χώρο.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν στη επικοινωνία που είχαν μέσα στην εβδομάδα πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφώνησαν να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Εάν οι γείτονες επιθυμούν αποκλιμάκωση της έντασης αυτό θα εξαρτάται απόλυτα από τους ίδιους και θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες διαμηνύει η Αθήνα. Με τις υπερπτήσεις Τουρκικών μαχητικών πάνω από ακριτικά ακόμα και μεγάλα Ελληνικά νησιά όπως η Χίος να έχουν αγγίξει τις 350 μέσα στο 2020 αλλά και τις συνεχείς απειλές περί ερευνών στο ‘’τόξο’’ Καστελόριζο-Ρόδος-Κάρπαθος-Κρήτη μόνο διάθεση για μείωση της έντασης δεν αποδεικνύουν.

Ταυτόχρονα την ώρα που η Τουρκία ενισχύει συνεχώς τη Στρατιά του Αιγαίου με επιθετικά όπλα έχοντας έτοιμη μια μεγάλη αποβατική δύναμη απέναντι από τα Ελληνικά νησιά αλλά και εκατοντάδες φυλάκια στις Τουρκικές ακτές είναι προκλητικό να ζητά αποστρατικοποίηση των νησιών μας ξεκαθαρίζουν στρατιωτικές πηγές. Άλλωστε οι φρουρές των νησιών έχουν απόλυτα αμυντικό χαρακτήρα αντίθετα με τις Τουρκικές δυνάμεις που διαθέτουν επιθετικό προσανατολισμό.

Τελευταία φορά που συζητήθηκαν τα περιβόητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο στην Αθήνα με τις δύο πλευρές να συμφωνούν μόνο για τυπικά θέματα. Το επόμενο ραντεβού ήταν για την Άγκυρα ωστόσο τα γεγονότα του Έβρου αλλά και συνολικά η κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκική πλευρά έβαλαν ‘’φρένο’’ σε νέα συνάντηση. Η Αθήνα φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει ότι μόνο έπειτα από έμπρακτες αποδείξεις της Άγκυρας για μείωση της έντασης τίθεται θέμα επανέναρξης των συζητήσεων.