Σκοτώθηκε στη Λιβύη Τουρκμένος οπλαρχηγός – Ο ρόλος της «Ταξιαρχίας Σουλτάνος Μουράντ»


Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) ανακοίνωσε την Παρασκευή τον θάνατο του οπλαρχηγού Μουράντ Άμπου Χαμούντ αλ Αζίζι, της υποστηριζόμενης από την Τουρκία συροτουρκμενικής «Ταξιαρχίας Σουλτάνος Μουράντ», κατά τη διάρκεια μάχης στα περίχωρα της Τρίπολης.
 
Η «Ταξιαρχία Σουλτάνος Μουράντ» είναι μια άτακτη παραστρατιωτική δύναμη Τουρκμένων της Συρίας.

Οι Τουρκμένοι είναι τουρκική φυλή, ζούνε στη βορειοδυτική Συρία και στο βορειοδυτικό Ιράκ και η Τουρκία τους θεωρεί ομοεθνείς της.

Από τις αρχές του τζιχαντιστικού πολέμου στη Συρία και στο Ιράκ, η Τουρκία εξοπλίζει, εκπαιδεύει και χρηματοδοτεί τουρκμενικές πολιτοφυλακές, συγκροτημένες ως άτακτες στρατιωτικές δυνάμεις, υπό τουρκική διοίκηση.

Ο Μουράντ Άμπου Χαμούντ αλ Αζίζι ήταν ένας από τους οπλαρχηγούς των Σύρων μισθοφόρων τζιχαντιστών, τουρκμενικής καταγωγής, που η Τουρκία στρατολόγησε και μετέφερε στη Λιβύη για να υποστηρίξουν την ισλαμική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Φαγιέζ αλ Σαράτζ, που εδρεύει στην Τρίπολη.

Να σημειωθεί ότι και ο πρωθυπουργός της Τρίπολης, ο Φαγιέζ αλ Σαράτζ, είναι «τουρκολίβυος», δηλαδή είναι οθωμανικής καταγωγής.

Στη Λιβύη υφίσταται μια μειονότητα περισσότερων από 1 εκατ. ανθρώπων οθωμανικής καταγωγής, που ζουν στη βορειοδυτική Λιβύη και τους οποίους η Τουρκία επίσης θεωρεί ομοεθνείς της.

Ωστόσο, μεγάλο ποσοστό αυτών είναι Τουρκοκρητικοί, δηλαδή Έλληνες μουσουλμάνοι της Κρήτης.

Το 1971, σε απογραφή επί Καντάφι, οι Τουρκοκρητικοί είχαν καταμετρηθεί σε 100.000 και οι περισσότεροι μιλούσαν άπταιστα ελληνικά.

Επί οθωμανικής εποχής η λέξη «τούρκεψε» ήταν συνώνυμη του εξισλαμισμού.

Η «Ταξιαρχία Σουλτάνος Μουράντ» ιδρύθηκε στα μέσα του 2012 κοντά στο Χαλέπι της Συρίας από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Συγκροτήθηκε από προηγούμενες τουρκμενικές πολιτοφυλακές, όπως τις «Ταξιαρχία Σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής», «Ταξιαρχία Μάρτυρα Ζακί Τουρκμάνι» και «Ταξιαρχία Ασμπάλ αλ Ακίμπα», με στόχο όλοι οι Τουρκμένοι της Συρίας να ενοποιηθούν σε μία ένοπλη δύναμη και να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο της Τουρκίας στον συριακό πόλεμο.

Τώρα, οι ίδιοι αυτοί Τουρκμένοι, μεταφέρονται στη Λιβύη για να υπηρετήσουν την τουρκική ατζέντα στη βορειοαφρικανική χώρα.

Η Τουρκία ξεκίνησε να μεταφέρει Τουρκμένους από τη Συρία στη Λιβύη μετά την υπογραφή των δύο ψευδομνημονίων στα τέλη του 2019 με την κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σαράτζ.

Σήμερα, έξι μήνες μετά, η Τουρκία έχει μεταφέρει περισσότερους από 11.000 μισθοφόρους στη Λιβύη, στην πλειοψηφία τους από τη Συρία.

Η «Ταξιαρχία Σουλτάνος Μουράντ» πρωταγωνίστησε σε εθνοκαθάρσεις κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία, στα εδάφη που κατέλαβε το καθεστώς Ερντογάν.

Σε κουρδικά εδάφη, όπως ο θύλακας της Αφρίν (Εφρίν) στη βορειοδυτική Συρία, αφού εκδιώχθηκαν οι Κούρδοι, ακολούθησε εποικισμός με φιλοτουρκικούς πληθυσμούς.

Πρόκειται για τις ίδιες τακτικές που εφαρμόζονται και στα κατεχόμενα της Κύπρου.